SAD naziva suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava “važnim i povijesnim trenutkom”

SAD naziva suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava “važnim i povijesnim trenutkom”

Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, nazvala je suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava od strane Opće skupštine UN-a “važnim i povijesnim trenutkom”.

Kao posljednji govornik na poslijepodnevnoj sjednici GS UN-a nakon glasovanja u četvrtak, Thomas-Greenfield je rekla: “Zemlje iz cijelog svijeta glasale su za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog njezina grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava. Zajedno smo poslali snažnu poruku da patnja žrtava i preživjelih neće biti zanemarena.”

Thomas-Greenfield je dodala: “Unatoč pokušaju Rusije da širi dezinformacije, svi smo vidjeli jezive slike iz Buče, Dimerke, Irpina i drugih nedavno oslobođenih ukrajinskih gradova. Beživotna tijela koja leže na ulicama, neka su očito pogubljena po kratkom postupku, s rukama vezanim na leđima. Masovne grobnice. Izgorjela tijela. Pogubljenja. Vidjeli smo vjerodostojna izvješća o nagaznim minama i zamkama koje su ostavile Putinove snage kako bi ranile još više civila nakon što Rusija nije uspjela u svojim ciljevima i povukla se.”

“Strah se kad pomislim što ćemo naći u drugim gradovima diljem Ukrajine, kako nas je predsjednik Zelenski zlokobno upozorio u Vijeću sigurnosti, u tjednima koji su pred nama”, kazala je.

Thomas-Greenfield je citirala fotografiju koju je snimio fotoreporter AP-a u Kijevu, za koju je rekla da ju je posebno pogodila.

“To je šestogodišnji dječak, koji stoji u vrtu pored majčinog groba. Pogodilo me jer će jednog dana ukrajinska infrastruktura biti obnovljena i ruševine će biti očišćene. Ali neće biti načina da se obnovi život koji je Rusija uništila. Ne možemo vratiti one koji su poginuli – ukrajinske majke, očeve, sinove, kćeri”, rekla je.

Američka veleposlanica rekla je da je posjetila žene i djecu koji su podijelili srceparajuće priče o nasilju u Rusiji, kada je ranije ovog tjedna bila u Moldaviji i Rumunjskoj.

“Pričali su o gubitku rodbine i voljenih, bijegu iz jedinog doma koji su ikada poznavali. Unatoč svemu što su prošli, bili su odlučni nastaviti i vratiti se kući u mirnu Ukrajinu. Moramo nastaviti pokazivati ​​sličnu odlučnost da zaustavimo njihovu patnju, da Rusiju pozovemo na odgovornost. Za okončanje ovog rata. Uostalom, ovdje se ne radi samo o odgovornosti za Rusiju, već o stajanju uz narod Ukrajine. I radi se o vjerodostojnosti UN-a”, rekla je.

Thomas-Greenfield je rekla: “Trenutno svijet gleda u nas. Pitaju jesu li Ujedinjeni narodi spremni dočekati ovaj trenutak. Pitaju se jesmo li platforma za propagandu i sigurno utočište za kršitelje ljudskih prava – ili smo spremni živjeti u skladu s našim najvišim idealima, sadržanim u Povelji UN-a. Danas je međunarodna zajednica poduzela jedan zajednički korak u pravom smjeru. Osigurali smo da uporni i eklatantni kršitelj ljudskih prava neće smjeti zauzeti vodeću poziciju u pitanjima ljudskih prava u UN-u.”

“Nastavimo smatrati Rusiju odgovornom za ovaj ničim izazvan, nepravedan, nesavjesan rat i učinimo sve što je u našoj moći da stanemo uz narod Ukrajine”, rekla je.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI