SAD će Ukrajini pružiti “pojačane obrambene sposobnosti”

SAD će Ukrajini pružiti “pojačane obrambene sposobnosti”

Sjedinjene Države će Ukrajini pružiti “pojačane obrambene sposobnosti”, priopćio je u petak State Department, budući da se Kijev sukobljava sa separatistima koje podržava Rusija u istočnom dijelu zemlje.

“Pomoć Sjedinjenih Država u potpunosti je obrambene prirode, a kao što smo uvijek rekli, Ukrajina je suverena zemlja i ima pravo braniti se”, izjavio je odjel u State departmentu.

Ranije u petak, ABC News je izvijestio navodeći izvore State Departmenta, da je predsjednik Donald Trump trebao odobriti prodaju protutenkovskih raketa Ukrajini. Svaku prodaja treba odobriti Kongres.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u ponedjeljak je optužilo ukrajinsku stranu da opstruira njihov rad u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju te da im ograničava pristup bojišnici.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su u srijedu kako bi odluka Moskve da se povuče iz ukrajinsko-ruske kontrolne skupine za prekid vatre mogla pogoršati stanje u istočnoj Ukrajini.

Ranije ovog tjedna, State Department je odobrio izvoznu dozvolu za Ukrajinu za kupnju određenog lakog oružja kod američkih proizvođača.

Senator John McCain u srijedu je pozdravio prodaju lakog oružja. McCain, republikanac, pozvao je predsjednika da “dopusti dodatnu prodaju obrambenog oružja, uključujući protutenkovske streljivo, i da u potpunosti iskoristi sredstva osiguranja za pomoć koju Kongres osigurava Ukrajini da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”.
(HINA)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI