SAD će pomoći Japanu u nadziranju otočja u Istočnokineskom moru

SAD će pomoći Japanu u nadziranju otočja u Istočnokineskom moru

Američka vojska će pomoći Tokiju nadzirati kineski upad “bez presedana” na otoke u Istočnokineskom moru pod kontrolom Japana koje svojata i Peking, dok se kineski brodovi pripremaju za ribolov u obližnjim vodama, kazao je u srijedu zapovjednik američkih snaga u Japanu.

“SAD je apsolutno 100 posto odlučan pomoći japanskoj vladi u trenutnoj situaciji”, kazao je mornarički pukovnik Kevin Schneider.

Prema njegovim riječima, kineski brodovi nekoliko puta mjesečno dođu i odu, ali se sada doslovno “parkiraju” na otocima i izazivaju japansku vladu.

Spor oko otoka u Istočnokineskom moru poznatim u Japanu kao Senkaku, a u Kini kao Diaoyu, tinja već godinama. SAD je neutralan po pitanju suverenosti, ali je obećao pomoći Japanu da ih obrani od napada.

Peking će najvjerojatnije ukinuti zabranu ribarenja u Istočnokineskom moru oko 15. kolovoza, smatra Schneider, te će omogućiti kočaricama uplovljavanje i izlov ribe u vodama oko spornog otočja. Pratit će ih pomorska policija, kineska obalna straža i ratna mornarica. (Hina)

Foto: U.S. Navy/ Toru YAMANAKA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI