Saborska oporba: borimo se za slobodu govora zastupnika i naših birača

Saborska oporba: borimo se za slobodu govora zastupnika i naših birača

Kao i cijele noći, saborska oporba je tijekom jutra nastavila stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali.

“Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba” , rekla je Ines Strenja Linić (Most) istaknuvši da se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

“Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti”, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba.

“Prema prijedlogu gospodina Plenkovića mi se degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bi biti poslušni psići na lancu gospodina Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Miro Bulj (Most) je kazao da cijelu vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. “Nije ovo borba za nas saborske zastupnike, nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime”, rekao je.

“Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9.30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga “, poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

Dolazak predsjednika Sabor Gordana Jandrokovića oko 8 sati u sabornicu zastupnici koji cijeli noć raspravljaju dočekali su pljeskom.

Arsen Bauk (SDP) je najavlio da će njegova stranka na prijedlog Poslovnika podnijeti 17 amandmana, od kojih je kao ključne naveo zadržavanje stanke i mogućnost predlaganja dnevnog reda. Upozorava i da cjelonoćnom raspravom nisu iscrpljene sve mogućnosti produljenja rasprave jer, kaže, moguće je napisati i 1000 amandmana pa puta dvije minute i Poslovnik će biti donesen tek idući tjedan.

Gordan Maras (SDP) svoj govor nakon jedne od mnogobrojnih stanki snimao je mobitelom kako bi, rekao je, građani na društvenim mrežama mogli pratiti što se događa u Saboru jer ovo je prvi put u povijesti da sjednica traje 24 sata. Zahvalio je zaposlenicima Hrvatskog sabora koji su s njima proveli cijelu noć i koji rade za 3 i pol tisuće kuna, te poručio Jandrokoviću kako ih treba nagraditi.

Oporba se ponovno pobunila kad je predlagatelj izmjena Poslovnika Željko Reiner (HDZ) napustio sabornicu, pozivajući se na povrede Poslovnika, nakon čega je Jandroković odredio stanku od 30 minuta.

Saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika počela je u četvrtak nešto prije ponoći. Oporba je poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući tako zbog toga što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se rasprava o toj točci prebaci za petak prijepodne.

Autor/H/B.B./Foto/FaH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI