Sabor donio Zakon o udžbenicima

Sabor donio Zakon o udžbenicima

Hrvatski sabor u petak je s 81 glasom “za”, 19 suzdržanih i tri “protiv” donio Zakon o udžbenicima zbog kojeg je proteklih tjedana iskrilo u vladajućoj koaliciji.

Protiv tog zakona bili su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić (Snaga) te IDS-ovci i Glas.

Vladajuću većinu držali su, među ostalima, i Mirando Mrsić (Demokrati), nezavisni Tomislav Žagar te SDP-ov Joško Klisović.

Zakon o udžbenicima predviđa lakše školske torbe i više digitalne nastave, a za roditelje jeftiniju kupnju.

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna.

Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet kilograma, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike. Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, dakle radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole, odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Bandićev saborski Klub zatražio je da se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce.

Vlada je njihov amandman prihvatila u izmijenjenom obliku dopunivši ga stavkama kako bi se osigurao održiv i stabilan sustav time što bi financirani udžbenici i drugi materijali bili u vlasništvu škole. (Hina)

Foto/HKV

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI