Zašto Crkva dopušta javnu sablazan! Očito ne shvaćaju Stepinčevu poruku: šutnja je grijeh!

Zašto Crkva dopušta javnu sablazan! Očito ne shvaćaju Stepinčevu poruku: šutnja je grijeh!

Povjerenje u Crkvu u Hrvatskoj, prema istraživanjima palo je na peto mjesto u zadnjih dvadeset godina. Povjerenje u Crkvu kao instituciju ima samo 38 posto građana! To je zabrinjavajuće! Crkvena hijerarhija se mora zapitati – zašto? Tko je na čelu zagrebačke metropolije zadnji 20 godina? Tko je na čelu HBK? Tko je na čelu drugih metropolija, nadbiskupija i biskupija? Ljudi vode institucije i neizbježna je njihova odgovornost! Gdje su crkvene institucije? Na primjer, kako se može dogoditi da hijerarhija može dopustiti da netko tko zagovara abortus ili homoseksualne brakove može nositi svijeću na hodočašću, a obični vjernik koji živi u skladu s crkvenim naukom ne može čak niti čitati? Tako je liturgičar odredio!

Na biskupima i svećenicima je velika odgovornost, jer grijeh šutnje nije ništa manji od grijeha činjenja. Naprotiv, kome je više dano, više pred Bogom i odgovara. U crkvi, kod većine, u Hrvatskoj je postalo pravilo – tko više da, manje odgovara, misli se na materijalno? Može se krenuti od zagrebačke nadbiskupije, pa tko je glavna faca na hodočašćima – nadbiskup, biskup i gradonačelnik. Bozanić, Šaško i Bandić! Tu im se priključe i monsinjori, Koren, Pintarić, Sekelj… Među njima je najbolji propovjednik Bandić, jer je on stalno tu!

U Splitu je Kerum najbolji propovjednik, u Zadru Kalmeta prednjači pred Puljićem, dok Lucić i Tomašević drže duhovne obnove u Škvorčevićeoj biskupiji, a Plenković hodočasti kod Bozanića.

Na primjer, jedno pitanje, kako može javno pristupiti pričesti jedna osoba koja je eksplicite za Istambulsku konvenciju? Je li to javna sablazan ako mu svećenik ne uskrati pričest i javno ga ne upozori. To kaže Kanonsko pravo! U Hrvatskoj, poslije smrti uzoritoga kardinala Kuharića, sve se može. Svjetla točka je još biskup Vlado Košić koji reže po crtama evanđelja, naravno slijede ga biskupi Kutleša, Palić, Petanjek…

I biskupi su ljudi, ali Evanđelje i crkveni nauk nije komunistički manifest, nego Isusova muka, smrt i uskrsnuće.

Brojni citiraju Stepinca, a šute! Očito ne shvaćaju Stepinčevu poruku: šutnja je grijeh!

Autor: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI