Roditelji pozivaju na što hitniju obnovu OŠ Bukovac

Roditelji pozivaju na što hitniju obnovu OŠ Bukovac

Nakon što je u zagrebačkom potresu 22. ožujka OŠ Bukovac teško oštećena i proglašena neupotrebljivom za rad i boravak djece, Vijeće roditelja škole upozorilo je da je predviđena cjelovita rekonstrukcija neisplativa, te je pozvalo na realizaciju postojećeg projekta obnove.

Vijeće roditelja te osnovne škole u srijedu je priopćilo kako je riječ o vrlo staroj građevini koja je već i prije potresa bila dotrajala u građevinskom smislu te nije zadovoljavala kapacitete 680 učenika, kao niti minimalne standarde pedagoških ustanova.

Stoga je lokalna zajednica sama financirala izradu projektne dokumentacije za neophodnu rekonstrukciju postojeće škole. Glavni projekt za izgradnju nove škole postoji već dvije godine, te je do sada u projektnu dokumentaciju uloženo 900 tisuća kuna, napominju u priopćenju.

Također, OŠ Bukovac nalazi se na listi Grada Zagreba za dugoročnu sanaciju te je Programom radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2020., koji je zagrebačka Gradska skupština donijela na sjednici u prosincu 2019., a za projektnu dokumentaciju, nivelaciju, građenje i opremanje OŠ Bukovac predviđeno 20 milijuna kuna.

Međutim, zgrada je u potresu 22. ožujka pretrpjela kritična oštećenja te je prema pregledu “statičara volontera” OŠ Bukovac proglašena privremeno neupotrebljivom, uz predviđen postupak “Cjelovite obnove” kojemu prethodi niz proceduralnih koraka poput osnivanja savjeta za obnovu, donošenja programa mjera, konzultacija sa savjetima, izrade projekata obnove.

Za obnovu je potrebno čekati novi Zakon o obnovi, koji je tek u prijedlogu i ne zna se kad će biti izglasan, upozoravaju roditelji.

Smatraju kako je u slučaju te škole, s obzirom da već postoji gotov projekt rekonstrukcije, nepotrebno pokretati cijelu proceduru i dodatno gubiti vrijeme i novac poreznih obveznika.

“Činjenica je da OŠ Bukovac koju pohodi 680 učenika već 13 godina čeka na zasluženu rekonstrukciju, te da bez obzira što već dvije godine postoji projektna dokumentacija za rekonstrukciju, škola još uvijek nije dobila građevinsku dozvolu, a sada je od strane grada Zagreba predviđena za skupu i dugotrajnu ‘Cjelovitu obnovu’ koja nema nikakvu građevinsku i ekonomsku podlogu u smislu sigurnosti djece i isplativosti ulaganja”, ističu u priopćenju.

Smatraju da je “umjesto ‘krpanja’ stare škole, financijski isplativije i opravdanije napraviti rekonstrukciju po projeknoj dokumentaciji koja je već gotova i plaćena”.

Iz svih tih razloga pokrenuli su online peticiju kako bi pokazali građansku odgovornost i brigu za opće dobro te osigurali da se ne izvode polovična i kratkoročna rješenja koja u konačnici znače veći trošak za sve nas. Peticija je u kratkom roku prikupila više od 2700 potpisa.

“To potvrđuje da je jedino izgradnja nove školske zgrade koja će biti sigurna za našu djecu i djelatnike, a ujedno će njezine sadržaje moći koristiti i ostali članovi naše zajednica, pravi put na kojem trebamo što prije načiniti prvi korak – a to je dobivanje građevinske dozvole i početak radova”, poručuju iz Vijeća roditelja. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI