“SRETAN ROĐENDAN PREDSJEDNICE” Grabar-Kitarović danas slavi 50. rođendan

“SRETAN ROĐENDAN PREDSJEDNICE” Grabar-Kitarović danas slavi 50. rođendan

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas slavi svoj 50. rođendan.

Ne bih ništa materijalno za rođendan. Malo mira, zdravlja i veselja, što i svima ostalima želim. Često dobivam bukete cvijeća na poklon, pa bih iskoristila ovu prigodu i zamolila sve koji to kane učiniti da radije namijenjenu sumu doniraju za udrugu Kolibrići , rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči svog rođendana kojeg slavi danas, 29. travnja, a povodom kojeg joj već pristižu darovi građana.

Rođena je 29. travnja 1968. u Rijeci gdje pohađa osnovnu školu, a srednju školu završava u Los Alamosu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1993. diplomira engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a osim toga usavršava se i u području portugalskog jezika. Naredne godine u Beču završava Diplomatsku akademiju, a 2000. stječe akademski naziv magistre međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2002. do 2003. boravi na Sveučilištu ‘George Washington’ u Sjedinjenim Američkim Državama kao dobitnica Fulbrightove stipendije za preddoktorsko istraživanje iz međunarodnih odnosa i sigurnosne politike. U to vrijeme dodijeljena joj je Predsjednikova medalja za znanstveni, društveni i politički rad. Dobitnica je i stipendije Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama 2009. godine.

"Hvala, mama! Hvala, tata!"

Objavljuje Kolinda Grabar-Kitarović29. travnja 2018

Kolinda Grabar-Kitarović karijeru započinje 1992. u Ministarstvu znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, a 1993. prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. U Ministarstvu vanjskih poslova obnaša razne dužnosti – 1995. postaje pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku, a 1997. odlazi u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi na mjesto savjetnice, a potom i ministrice savjetnice i zamjenika šefa misije.

Od 2001. do 2003. obnaša dužnost ministrice savjetnice u Ministarstvu vanjskih poslova, a u studenom 2003. izabrana je u Hrvatski sabor u 7. izbornoj jedinici. Iste godine prisegnula je na dužnost ministrice europskih integracija Republike Hrvatske, a potom 2005. ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i tu je dužnost obnašala do 2008. godine.

Kolinda Grabar-Kitarović 2008. postaje veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011. i na toj dužnosti ostaje do 2014., kao prva žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika i najviše rangirana žena u NATO-u.

Odrastanje u Lubarskom na Grobniku, Grabar-Kitarović je opisala s ovi riječima: „Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku. Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive. Često sam upadala u grmlje kopriva, vidajući plikove, a i susreti s poskocima nisu bili rijetki, no na sreću uvijek su završavali dobro. Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija.“

Možda od svega, predsjednica Grabar-Kitarović ostat će zapamćena po govoru u pobjedničkoj izbornoj noći. „Mnogi su mi govorili što ti to treba, ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti, ali ja se ne dam, ja se ne predajem i tako ću raditi i na boljitku Hrvatske. I bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta. Idemo već večeras raditi, čeka nas veliki posao”, rekla je tada i još jednom zahvalila svojem tadašnjem stranačkom predsjedniku HDZ-a gospodinu Tomislavu Karamarku.

Udana je i majka dvoje djece. Tečno govori engleski, španjolski i portugalski jezik te se služi talijanskim, francuskim i njemačkim jezikom.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI