Kako sustavno riješiti problem s brojem ekipa hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji?

Kako sustavno riješiti problem s brojem ekipa hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji?

Smrt mladića na ulici u Zaprešiću izazvala je lavinu komentara, a nametnulo se i pitanje je li Hitna pomoć stigla prekasno pa je zbog toga uslijedila tragedija.

Hrvatska javnost je zgrožena te se pita kako je moguće da je u Hrvatskoj u 21. stoljeću netko umro od astme. Do tragično preminulog Mattea je u 17.30 sati stigao tim sanitetskog prijevoza s punom opremom te su započeli s reanimacijom. Tijekom pružanja reanimacije pristupio je tim T1, koji je došao u 17.54 sati. Unatoč svim naporima kod reanimacije, muškarac je preminuo.

S obzirom na različitost informacija, kako bi se razjasnio tijek događaja gradonačelnik Turk napominjujući govori kako javno zdravstvo, uključujući hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave već županijskih zavoda, odnosno, u slučaju Zaprešića, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradonačelnik ističe kako sufinanciranje dodatnog tima HMP spada u tzv. zdravstveni nadstandard.

Imajući na umu poboljšanje zdravstvenih usluga za svoje građane, Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio je preko pola milijuna kuna za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći, dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi, ističe Turk.

No, sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći samo po sebi nije dovoljno, napominje gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Naime, prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP. Oni, međutim, pokrivaju i područje okolnih sedam općina, te su po potrebi na raspolaganju i cijeloj županiji za koju je, isto tako, trenutni broj timova nedostatan, upozorava gradonačelnik.

Priopćenje prenesimo u cijelosti:

Slijedom napisa o odbijanju sufinanciranja dodatnog tima hitne medicinske pomoći, ponovno naglašavamo kako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. O tome jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, odnosno, u našem slučaju, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP, no treba shvatiti da isti pokrivaju i područje okolnih sedam općina, a po potrebi su na raspolaganju i cijeloj županiji za koju je, isto tako, trenutni broj timova nedostatan. Jasno je da ljudski život nema cijenu, no sufinanciranje dodatnog tima u Zaprešiću, nažalost, ništa ne bi promijenilo u odnosu na strašnu tragediju, jer da bi u Zaprešiću imali još jednog dežurnog liječnika, broj timova bi se morao udvostručiti sa pet na deset, a o čemu opet ne može odlučivati Grad. Nadalje, dodatni tim i dalje ne bi bio na raspolaganju samo građanima Zaprešića, nego cijeloj županiji, a stanje dodatno otežava ograničavanje djelovanja T2 timova, koji su onemogućeni poduzimati, ponekad nužne, radnje bez prisustva liječnika. Stoga problem leži u ovakvom sustavu kojeg žurno treba mijenjati, a čiju manjkavost danas, sutra, može osjetiti bilo tko.

Važno je napomenuti i da sufinanciranje dodatnog tima HMP spada u tzv. zdravstveni nadstandard, a za koji je Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio preko pola milijuna kuna, za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći (!!!), dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi, upravo imajući na umu poboljšanje zdravstvenih usluga za svoje građane, a što će nastavit činiti i dalje koliko god im to dozvoljavaju zakonski okviri.

Gradonačelnik Turk primio je i predstavnike skupine građana koji su mu iznijeli prijedloge poboljšanja sustava hitne medicine na području Grada Zaprešića, a s kojima dijeli zabrinutost. Najavio je tom prilikom sastanak sa županom Stjepanom Kožićem, kako bi se žurno iznašlo rješenje situacije.

“Ponavljam kako su nužne temeljite promjene cjelokupnog sustava koji, nažalost, nije u nadležnosti Grada, ali stat ću uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u mojoj moći kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Prvo na čemu ću inzistirati je odobrenje Županije za povećanjem broja liječnika, a što smo spremni i u potpunosti financirati iz gradskog proračuna,” rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Foto/Grad Zaprešić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI