“Poštujte naše znakove” Božinović: Do boljih rezultata samo promjenom prometne kulture

“Poštujte naše znakove” Božinović: Do boljih rezultata samo promjenom prometne kulture

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu, sudjelujući u akciji “Poštujte naše znakove”, da će se samo promjenom sigurnosne i prometne kulture postići rezultati kojima svima teže, a to je da nema smrtnih ni drugih teških posljedica zbog prometnih nesreća.

Edukativno-preventivni program u sklopu akcije “Poštujte naše znakove”, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog narodnog kazališta, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je u i ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u sklopu programa održana je i stručna tribina “Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice”.

Akcija “Poštujte naše znakove” jedna je od najboljih edukativnih radionica koju je MUP ikad pokrenuom, rekao je ministar, napomenuvši da je takav vid interakcije s djecom, posebice u prvim danima škole, puno pripomogao da se smanji broj stradale djece u prometu.

Pogotovo se smanjio broj stradale djece koja samostalno sudjeluju u prometu pa je posljednjih godina puno veći trend da djeca stradavaju kao suvozači dok ih voze njihovi roditelji, djedovi, bake, što je po ministrovim riječima sigurno djelom posljedica dugogodišnje akcije.

„Vidjeli ste po njihovim reakcijama danas da već imaju i predznanje za uključivanje u promet. Učimo ih na onaj način koji je djeci najprimjereniji kako se prelazi cesta, kada se obratiti za pomoć starijemu, da je policajac njegov prijatelj i zaštitnik”, rekao je Božinović.

Akciju će i dalje nastaviti provoditi, ali MUP nije zadovoljan statistikama. Ove godine je dvoje djece poginulo što je manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad ih je poginulo pet, ali je cilj da nema smrtnih žrtava, posebice djece.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je također da policija svakodnevno provodi niz preventivnih i represivnih mjera, no napominje da prometna sigurnost ovisi o svim sudionicima i cjelokupnom društvu.

Osim što svakodnevno radi na jačanju prevencije policija je usmjerena i prema recidivistima. Vezano za nesreću u kojoj su 23. kolovoza dvije osobe poginule i još tri ozlijeđene na zagrebačkoj Ilici, Milina je rekao da će policija inicirati poboljšanje infrastrukture i signalizacije.

Kad je riječ o nesreći u kojoj je 73-godišnji vozač mercedesa teško ozlijedio djevojčicu na pješačkom prijelazu u zagrebačkoj Dubravi, Milina je rekao da u puno prometnih nesreća sudjeluju stariji vozači te da je policija i kroz zakonske izmjene inicirala niz promjena što se tiče liječničkih pregleda. Smatra da je tu ključ, ali oko toga se moraju se svi složiti. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI