Marko Ljubić: Reprezentaciji na SP u Rusiji treba potpora predsjednice Republike, zato Kolinda Grabar-Kitarović ne smije ići privatno

Marko Ljubić: Reprezentaciji na SP u Rusiji treba potpora predsjednice Republike, zato Kolinda Grabar-Kitarović ne smije ići privatno

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obavjestila je hrvatsku javnost da ide bodriti hrvatske nogometaše u utakmici s Danskom u osminu finala Svijetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Predsjednica je odlučila putovati u privatnom aranžmanu, kao navijačica Kolinda Grabar-Kitarović, što znači da će osobno platiti troškove puta, boravka i ulaznice.

Je li ovo pozitivna i vrijedna poruka s državnog vrha, treba li ovaj njen postupak i odluka biti standard za sve državne dužnosnike i je li to doprinos uvođenju reda u ponašanje političke elite u Hrvatskoj?

Mnogi su pozdravili ovu odluku Predsjednice.

Pitali smo za mišljenje uglednog komentatora i kolumnistu Marka Ljubića.

…” Iako se odveć izlažem nizom svojih stavova i ocjena političkih zbivanja i poruka, sudaru s pretežitim stavovima ili glavnom strujom, ja ne mogu u ovome slučaju reagirati kao velika većina ljudi. Iako je predsjedničina odluka naizgled potpuno prihvatljiva, mislim da je to neprihvatljiv ustupak militantnoj medijskoj, navodnoj civilnoj i političkoj strukturi, koja ju je krajnje nepošteno razapinjala prilikom posjeta SAD-u u vrijeme tranzicije tamošnje vlasti, rekao je Ljubić.

Jasno mi je da Predsjednici nije ugodno ponovo se izlagati takvim histeričnim progonima i kampanjama.

Ali, u Rusiji ne igra nogomet slučajna skupina mladića, niti je to natjecanje nekakvih interesnih udruga, niti pojedinaca. Zlatko Dalić, Luka Modrić i njegovi suigrači igraju pod hrvatskim nacionalnim simbolima, grbom, zastavom i himnom i oni u natjecanju s najboljim reprezentacijama svijetskih naroda, predstavljaju hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

Zbog toga Kolinda Grabar-Kitarović njih može bodriti jedino i samo kao predsjednica Republike.

Zato i taj čin potpore mora imati službenu dimenziju, počevši od njenih pisama, javnih poruka do odlaska na utakmicu. Jednostavno, ona ne smije biti niti jest običan navijač, iako je poznato da je ona oduvijek istinski navijač naših reprezentacija. Daliću, Modriću i momčadi treba potpora predsjednice Republike, a ne osobe Grabar Kitarović, iako je i osobna potpora važna.

Predsjednica mora putovati državnim zrakoplovom, uz državni status, na državni račun.

To je istinska državna potvrda značaja toga što Dalić, Modrić i prijatelji rade. Sve drugo – nije.

Nije vrijeme za defanzivno ponašanje i plašljiv odnos prema iznimno vrijednim nacionalnim postignućima, vrijeme je za demonstraciju odlučnosti, samosvijesti i snage, točno ono sve što pokazuje nogometna reprezentacija, zaključuje poznati kolumnist Marko Ljubić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja će u Njižni Novgorod putovati u vlastitom trošku, za pretpostaviti je kako će ići preko Ban Toursa, službene agencije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI