Remećanke su podsjetile kakvi su se kolači nekad pekli na Veliku Gospu za proščenje

Remećanke su podsjetile kakvi su se kolači nekad pekli na Veliku Gospu za proščenje

Ljeto je za vjernike vrijeme različitih blagdana i proščenja, vrijeme je to kada i hrvatski narod oživi tijekom godine te krene u pohođena Svetišta, a jedno od takvih je i u svetištu Majke Božje Remetske u Zagrebu.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u svetištu Majke Božje Remetske nakon svete mise, posjetitelji mogu se okrijepiti a proščenje u Remetama je dobro poznati festival, domaćeg vina, rakije, dobre hrane i proščenjskih kolača.

Čar proštenja upotpunili su i brojni štandovi postavljeni za brojne hodočasnike i posjetitelje te se moglo uživati u domaćim remetskim uštipcima i razno – raznim tradicionalnim kolačima koje su remetske – žene, cure, majke pripremale danima unaprijed.

Prošli smo i štandove s krunicama jer molitva krunice zasigurno pripada dražim vjerničkim oblicima zajedničke molitve a na štandovima s kolačima za oko su nam prvo zapele ove lijepe Remećanke i tradicionalna jela koja nude.

No danas, kada se keksi i kolači nude na svakom koraku, pitanje bi glasilo: čije kolače, a najočekivaniji odgovor mogao bi glasiti: “Domaće, nek čije!”

Remećanke pokušavaju otrgnuti tradiciju pečenja proščenjskih kolača od zaborava. Svaka obitelj u kvartu ima neki kolač kojim se ponosi i koji je omiljen i često na stolu.

Velika Gospa u svetištu Majke Božje Remetske redovito je popraćena kao i niz drugih svečanosti narodnim prigorskim nošnjama, pjesmom i hrvatskim zajedništvom.

Tekst i foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI