Reis Kavazović: prijetnje Bošnjacima u Crnoj Gori podsjećaju na devedesete

Reis Kavazović: prijetnje Bošnjacima u Crnoj Gori podsjećaju na devedesete

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis Husein Kavazović osudio je u utorak napade i prijetnje prosrpskih aktivista upućene Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori u izbornoj noći ocjenjujući kako to podsjeća na ozračje devedesetih prošloga stoljeća koje je rezultiralo zločinima i genocidom.

U općini Pljevljima u crnogorskom dijelu Sandžaka, na krajnjem sjeveroistoku zemlje u noći na ponedjeljak su kamenovane prostorije DPS-a Mile Đukanovića i Socijaldemokrata, te je zabilježeno više napada na tamošnje Bošnjake. Oni su u brojnim istupima izrazili strah za vlastite živote nakon nasilne proslave aktivista prosrpskih stranaka po objavi izbornih rezultata.

„Zabrinut sam zbog činjenice da je protumuslimanska i protubošnjačka retorika koja se mjesecima tolerira u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organiziranih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Sve podsjeća na povratak ideologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida“, stoji u izjavi poglavara Islamske zajednice u BiH koji skrbi i za muslimansku zajednicu u Crnoj Gori.

Pri tome je reis Kavazović pojasnio kako su mu brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore pisali zabrinuti za svoju budućnost.

Pozvao je međunarodne institucije da reagiraju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, a od vlasti u Crnoj Gori je zatražio da zajamče sigurnost svojim građanima muslimanima i Bošnjacima. Poglavar Islamske zajednice u BiH pozvao je vodstvo Srpske Pravoslavne Crkve da se ogradi od islamofobičnih istupa prosrpskih aktivista.

„Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih susjeda“, stoji u apelu poglavara Islamske zajednice u BiH, reisa Huseina Kavazovića. (Hina)

Foto: Screenshot/Oslobodjenje.ba

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI