Plenković: U prvi plan staviti poruke mirne reintegracije – izgradnju povjerenja, vraćanje dijaloga i suživot

Plenković: U prvi plan staviti poruke mirne reintegracije – izgradnju povjerenja, vraćanje dijaloga i suživot

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu, komentirajući nedavni prosvjed u Vukovaru, da hrvatska javnost i svi koji su politički odgovorni trebaju u prvi plan staviti poruke mirne reintegracije – izgradnju povjerenja, vraćanje dijaloga i suživot, jer je to važno danas kada smo u NATO-u i EU-u i kada želimo stabilnost i odnose sa susjedima koji se baziraju na povjerenju i suradnji, a žrtve se neće zaboraviti niti će se dopustiti da se zločini do kraja ne istraže.

“Vezano za prosvjed hrvatskih branitelja održan u subotu, čuli smo poruku žrtava i potrebu za istraživanjem i procesuiranjem svih ratnih zločina koji su počinjeni u vrijeme Domovinskog rata. Usprkos tome što se puno toga učinilo, tu govorim o radu policije, DORH-a i specijaliziranih odjela koji postoje u DORH-u i županijskim sudovima i procesima koji su vođeni pred Haaškim sudom i pred specijalnim sudom za ratne zločine u Srbiji, taj posao treba nastaviti i pokušati istražiti sve ono što dosad nije napravljeno”, kazao je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

U tom kontekstu prisjetio se mirnog procesa reintegracije Hrvatskog podunavlja kao jedne od glavnih političkih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, istaknuvši da je reintegracija, kao i svi takvi slični procesi u rješavanju sukoba, podrazumijevala niz mjera, “a jedna od njih se zove izgradnja povjerenja, vraćanje dijaloga, suživot i Zakon o oprostu”.

Strateška važnost reintegracije za suživot u Hrvatskoj

“Na nama je posebno kao Vladi, a i vladajućoj stranci koja baštini nasljeđa prvog hrvatskog predsjednika, da naglašavamo stratešku važnost tog postignuća za suživot u Hrvatskoj – proces pomirbe, izgradnju povjerenja, stvaranje društva u kojem nećemo zaboraviti zločine, pogotovo ratne koji nisu pod Zakonom o oprostu. No, isto tako moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini i budućnosti tako da gradimo povjerenje i omogućujemo suživot”, poručio je premijer.

Naglasio je kako je važno da hrvatska javnost i svi koji su politički odgovorni stavljaju te poruke u prvi plan, da ih se razumije i na njima se gradi. “To je važno danas kada smo u NATO-u i EU-u i kada želimo stabilnost u našem susjedstvu i želimo graditi odnose koji se baziraju na povjerenju i suradnji, ali isto tako nećemo zaboraviti žrtve, niti dopustiti da se neki zločini do kraja ne istraže”, rekao je Plenković.

Čestitao je ministru obrane, vojsci, brodovima i snagama na postignućima i visokom stupanju sposobnosti i integriranosti koje su pokazali u sklopu vojne vježbe Velebit 2018. te je najavio da će načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u četvrtak objaviti precizne troškove vježbe.

Plenković je kazao da paket šest zakona koji se odnose na mirovinsku reformu za cilj ima učiniti hrvatski mirovinski sustav dugoročno održivim, dati ljudima primjerene, odnosno veće mirovine, te pokušati odgovoriti izazovima i promjenama na tržištu rada i gospodarskim prilikama. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI