Šiljeg: 2019. je reformska godina u vodno-komunalnom sektoru

Šiljeg: 2019. je reformska godina u vodno-komunalnom sektoru

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg poručio je u četvrtak kako je 2019. definitivno reformska godina u smislu reforme vodno-komunalnog sektora, u proceduri su izmjene tri glavna zakona iz vodno-komunalnog sektora, između ostalog predviđa se i okrupnjavanje vodno komunalnog sektora.

“Danas smo u situaciji da imamo oko 190 isporučitelja vodnih usluga, tendencija je da svakih mjesec imamo nove zahtjeve za nove isporučitelje vodnih usluga”, istaknuo je Šiljeg nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je da je problematika u tome da imaju na raspolaganju preko milijardu i pedeset milijuna eura za pojačanje vodno-komunalnog sektora, međutim, upravo ti razjedinjeni, mali vodovodi koji možda imaju jednog ili dva zaposlena nisu u tehničkoj, niti u kadrovskoj mogućnosti povući takve procese i ostvariti tako značajne projekte.

“Svaki taj projekt je 200 do 300 milijuna, tako da nas je ubrzanje projekata ponukalo da konačno krenemo u reformu vodno-komunalnog sektora”, poručio je Šiljeg.

Na pitanje hoće li to biti zakon koji bi ministra Tomislava Ćorića mogao “koštati” kad krene pobuna s terena, Šiljeg je rekao da su svjesni da će ova reforma izazvati veliki interes jedinica lokalne samouprave.

“Nama je motiv ispuniti obaveze koje imamo prema Europi, a to je da vrlo brzo svi obuhvati iznad 2000 stanovnika moraju imati riješen sustav pročišćavanja otpadnih voda, a da bismo to uspjeli moramo imati osposobljena, i kadrovski i stručno, vodna poduzeća koja će biti kadra sve to skupa provesti”, istaknuo je Šiljeg.

Bitnim je naglasio da će kroz uslužna područja, kojih će biti između 35 i 40, biti jedinstvena cijena vodne usluge.

“Ako ne bi došlo do okrupnjavanja vodno-komunalnog sektora troškovi održavanja i cijena bi bili drastično veći”, istaknuo je Šiljeg. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI