REDOM HRVATSKOG PLETERA! Milanović odlikovao Iliju Babića za doprinos promicanju prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije

REDOM HRVATSKOG PLETERA! Milanović odlikovao Iliju Babića za doprinos promicanju prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije

HRVATSKI PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je odlikovao Redom hrvatskog pletera Iliju Babiću, umirovljenog nastavnika povijesti i hrvatskog jezika za promicanje prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije.

Milanović je danas u Uredu predsjednika Republike primio izaslanstvo općine Babina Greda, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Načelnik općine Josip Krnić upoznao je predsjednika Milanovića s planom razvoja komunalne infrastrukture na području općine, kao i s planom korištenja geotermalnih izvora, i to sve uz korištenje novca iz fondova Europske unije. Jednako tako, informirao ga je o ulaganjima na području općine, posebno istaknuvši tri inozemne greenfield investicije koje bi trebale značajno pomoći razvoju općine i povećati zaposlenost. Krnić je pri tome upozorio na birokratske zapreke s kojima se ulagači i dalje susreću prilikom ishođenja potrebnih građevinskih dozvola.

Uoči sastanka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću i to za izniman doprinos u promicanju prosvjete te kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ilija Babić, naime, godinama je poticao kulturno-umjetnički amaterizam u Slavoniji te pridonosio promicanju šokačke tradicije. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja inicirao je brojne manifestacije, između ostalih „Večeri dr. Matije Bačića“, koje se održavanju već 44 godine te „Konji bijelci“, tradicionalnu manifestaciju koja se održava preko 40 godina. Jedan je od pokretača „Stanarskih susreta“, suosnivač je Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“, a voditelj je i muške pjevačke skupine „Babogreci“. Piše radove i pjesme na babogredskom dijalektu, a 2004. godine objavio je knjigu „Šokačka burgijanja“.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz načelnika Babine Grede Josipa Krnića, i predsjednik Općinskog vijeća Babine Grede Tomo Đaković, referentica u općini Babina Greda Kata Lešić, urednik radijske emisije za selo i poljoprivredu Martin Vuković te obitelj Ilije Babića – supruga Marija, kći Đurđica i snaha Mira.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, priopćio je Ureda predsjednika RH.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI