MORH: U Udbini u tijeku drugi ciklus obuke razvrstane pričuve 3. pješačke pukovnije Karlovac

MORH: U Udbini u tijeku drugi ciklus obuke razvrstane pričuve 3. pješačke pukovnije Karlovac

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) general-bojnik Siniša Jurković u srijedu su posjetili pripadnike 3. pješačke pukovnije Karlovac, koji su od 10. studenoga u vojarni “Josip Jović” u Udbini na sedmodnevnoj obuci pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i vođenja postrojbi, koja uključuje i obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

Na obuku u Udbini pozvano je 135 vojnih obveznika, a pohađa je 101 polaznik i dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija OSRH, navodi Ministarstvo obrane (MORH) u priopćenju.

Osposobljavanje je počelo 1. listopada obukom 2. pješačke pukovnije Osijek na poligonu “Gašinci”, nastavilo se obukom 1. pješačke pukovnije Zagreb od 10. do 19. listopada 2018. na poligonu “Gakovo”, a nakon obuke u vojarni “Josip Jović“ osposobljavanje će se nastaviti na poligonu “Eugen Kvaternik“ kod Slunja, gdje će se od 16. do 22. studenog obučavati 4. pješačka pukovnija Pula.

Proces obuke pričuvnika završit će na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina, gdje će od 30. studenog do 6. prosinca boraviti pripadnici dviju postrojbi – 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik.

General Šundov istaknuo je zadovoljstvo pokrenutom revitalizacijom pričuvnog sastava, rekavši kako je pričuva vrijedna komponenta Hrvatske vojske koju sada treba osposobiti, navodi MORH.

“Hrvatska vojska tu komponentu sada revitalizira tako što će pričuva biti dopuna onome što čini profesionalna vojska i pomoć u realizaciji određenih misija i zadaća. To se prije svega odnosi na misiju obrane Republike Hrvatske i saveznika, a dio pričuve ćemo moći angažirati i u potpori civilnim institucijama u onim zadaćama u kojima Hrvatska vojska pomaže civilnim institucijama. Odaziv na obučnu aktivnost je odličan i u skladu s našim očekivanjima, a motivacija više nego zadovoljavajuća,“ rekao je Šundov.

General Jurković istaknuo je da je pričuvni sastav ključan element u razvoju Hrvatske vojske bez kojeg aktivni sastav ne može izvršiti sve svoje zadaće.

“Jako sam zadovoljan što smo prije dvije godine započeli koncept obuke, opremanja i dovođenja pričuve u spremnost da može odgovoriti svojim zadaćama i da kao dio aktivnog sastava odgovori u obrani zemlje i u pomoći civilnim institucijama. Važno je istaknuti da je obuka odlično organizirana, polaznici su visoko motivirani, odaziv je odličan i to je ono što pokazuje da imamo dobar put u razvoju pričuvnih snaga,“ rekao je Jurković.

Zapovjednik 3. pješačke pukovnije Karlovac, pukovnik Zdravko Šaflin zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu na obuku te naveo da se većinom radi o pričuvnicima koji su iznijeli Domovinski rat. “To su naši ratnici i pobjednici, a sada su dali svoj doprinos da razvijemo pričuvni sastav Hrvatske vojske”, dodao je.

Polaznici obuke naglasili su kako se vojska konstantno modernizira i napreduje pa su poziv na obuku prihvatili s velikim zadovoljstvom kako bi se upoznali sa svim novinama u Hrvatskoj vojsci, navodi MORH. (Hina)

Foto/MORH/M. Čobanović

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI