Stier i Kovač razrješeni, a Božinović i Kuščević imenovani na dužnosti političkog i međunarodnog tajnika

Stier i Kovač razrješeni, a Božinović i Kuščević imenovani na dužnosti političkog i međunarodnog tajnika

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak su, na prijedlog predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića, većinom glasova razriješili političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika Miru Kovača i na te funkcije imenovali ministra uprave Lovru Kuščevića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Na sjednici predsjedništva trenutno najjače stranke razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji, od Agrokora do sve jačeg sukoba državnog vrha i kritikama koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila u posljednje vrijeme. Inače, ovo je bila prva sjednica stranačkog vrha otkako je održan izvještajni sabor i kako je Tomislav Tolušić postao potpredsjednik Vlade, a Darko Horvat ministar gospodarstva, piše Jutarnji list.

Premijer Plenković kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a da su Davor Ivo Stier i Miro Kovač razriješeni na njegov prijedlog.

Kao Predsjedništvo smo Klubu zastupnika predložili da Ante Sanader postane novi potpredsjednik Kluba, a Sunčana Glavak će biti moja nova savjetnica, rekao je premijer.

U politici je povjerenje najvažnije načelo, rekao je opisujući razloge smjene Stiera i Kovača.

Kolegi Stieru sam se zahvalio, a on je već prošle godine napustio Vladu iako sam se tome protivio. Što se tiče kolege Kovača, procijenio sam da i između mene i njega nema dovoljno povjerenja. Obojica su, i Stier i Kovač, ljudi koji i dalje mogu doprinijeti HDZ-u kao naši zastupnici sa svim svojim kvalitetama – kaže premijer.

Rekao je da “tu nema ništa osobno”, i da se samo troje kolega suzdržalo glasovati, a ostali su se složili s njim.

Na pitanje da dodatno pojasni razloge smjene, kazao je da ako on kao predsjednik provodi jednu politiku, a njegovi suradnici nisu na tome tragu, ‘tražimo novo rješenje’.

Novinari su ga pitali i o kritikama predsjednice Republike na njegov račun i račun njegove Vlade.

Predsjednica Grabar-Kitarović nije u stranci, moja Vlada RH i stranka HDZ je toliko puta podržala predsjednicu u njezinim naporima… Što se nas tiče, vrata suradnje su uvijek otvorena – rekao je. O tome hoće li je podržati na idućim izborima ako bude išla po još jedan mandat, kaže da će odlučiti kad se sama izjasni o tome ide li opet u izbornu utrku.

Rekao je da kritičke govoe koje su razriješeni HDZ-ovci održali na saboru HDZ-a nisu bitan razlog razrješenja. Ponovio je da se već protivio Stierovoj odluci da napusti Vladu i da je općenito procijenio da povjerenje više nije na razini na kojoj smatra da je potrebno da bude.

Imate političkog, međunarodnog i glavnog tajnika. Ako povjerenje ili suradnja nisu na razini koju očekujem od najbližih suradnika, tražimo novo rješenje, očekujem da će novi tajnici dati puls kakav ja želim i gdje ga ja vidim. To sam govorio i na Saboru HDZ-a – kaže Plenković. Dodao je da su to samo funkcionalne organizacijske odluke, i ništa osobno.

Na pitanje o Agrokoru, premijer kaže da mu je bitno da se nagodba s vjerovnicima postigne u roku, i da vjeruje da će sve biti u okviru zakona “kako bi se spriječio krah gospodarstva i gubitak radnih mjesta”.

Ono što je prije napravljeno bilo je potrebno i nužno, pa i Ustavni sud je pozitivno ocijenio zakon. Taj pravni okvir daje mi pouzdanje da je dobro sve što je učinjeno, kazao je premijer i šef HDZ-a Plenković.

Izvor/Jutarnji list/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI