Razlozi zašto će Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a vjerojatno propasti: “Apsurdno je da nad drugima vlada onaj koji ne zna vladati nad samim sobom”

Razlozi zašto će Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a vjerojatno propasti: “Apsurdno je da nad drugima vlada onaj koji ne zna vladati nad samim sobom”

Tomislav Karamarko, bivši čelnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispipava kako diše hrvatski politički krajolik i kako hrvatska javnost razmišlja ne bi li dobio potporu za povratak u politiku ili čak moguću kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. Karamarkova politička pozadina i iskustvo mogli bi ga učiniti jakim konkurentom u utrci. Prethodno je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te predsjednika HDZ-a. Karamarkovo iskustvo u unutarnjoj i vanjskoj politici moglo bi mu dati prednost u predsjedničkoj utrci. Ali, činjenica je da bez potpore velike političke stranke poput HDZ-a, Karamarkova sposobnost da stekne potporu i utjecaj u političkoj areni uvelike je smanjena.

Ugledni Hrvatski tjednik Nacional je objavio da Karamarko kreće u političku operaciju s ciljem rušenja Plenkovića. Da bi to učinio Karamarko planira povratak na hrvatsku političku scenu i izlazak na sljedeće parlamentarne izbore s nezavisnom listom koju će po svemu sudeći nazvati Domoljubni savez. Uzaludna spin priča u samom startu osuđena na propast.

Povratak Tomislava Karamarka u politiku bez potpore HDZ-a vjerojatno će propasti zbog gubitka političke potpore i utjecaja. Karamarko je prethodno bio na čelu HDZ-a, ali je njegovo vodstvo bilo poremećeno kontroverzama i unutarnjim sukobima. Još jedan razlog zašto bi Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a vjerojatno propao je nedostatak snažne političke platforme i vizije. Karamarko tek treba artikulirati jasnu političku agendu ili viziju svog povratka u politiku. U prošlosti su njegove političke pozicije kritizirane zbog nejasnosti i nedostatka sadržaja. Političke stranke ujedinjuje želja za moći, a bez jasne i uvjerljive političke platforme Karamarku će biti teško privući simpatizere i izgraditi snažnu političku bazu. Dakle, Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a teško da će uspjeti zbog nedostatka snažne političke platforme i vizije. Dakle, Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a teško da će uspjeti zbog negativne javne percepcije i imidža koji proizlazi iz prethodnih političkih neuspjeha.

Andrej Plenković, aktualni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a, ako izrazi podršku Karamarkovoj kampanji dobio bi i onaj stranački štih. Plenkovićev angažman mogao bi Karamarku osigurati snažnu potporu unutar HDZ-a i šire političke zajednice.

Glavni Karamarkov protukandidat u predsjedničkoj utrci je aktualni predsjednik Zoran Milanović. Milanović je na dužnosti od veljače 2020. i ima snažno političko pozadinu, budući da je prethodno bio premijer Hrvatske od 2011. do 2016. Milanovićeve prednosti kao kandidata uključuju njegovo iskustvo u vladi i sposobnost povezivanja s javnošću. No, također je bio izložen kritikama zbog svojih kontroverznih izjava i postupaka, poput nedavnih komentara o tretmanu Hrvata i Slovenaca u koncentracijskom logoru iz Drugog svjetskog rata. Karamarko će morati kapitalizirati Milanovićeve slabosti ako se nada pobjedi u mogućoj predsjedničkoj utrci.

Neizvjesne su Karamarkove šanse u predsjedničkoj utrci protiv Milanovića ako se misli kandidirati. Iako ima jaku političku pozadinu i iskustvo, njegova će se kampanja uvelike oslanjati na potporu Plenkovića. S druge strane, Milanović kao kandidat ima i dobrih i slabih strana, pa utrku čini nepredvidivom. U konačnici, ishod izbora ovisit će o nizu čimbenika, uključujući platforme kandidata, njihovu sposobnost povezivanja s biračima i ukupnu političku klimu u Hrvatskoj. Može li Karamarko pobijediti Milanovića u utrci za predsjednika Republike Hrvatske pokazat će vrijeme.

No, vratimo se mi činjenicama. Povratak Tomislava Karamarka u politiku bez HDZ-a vjerojatno će propasti iz nekoliko razloga. Prvo, izgubio je političku potporu i utjecaj nakon ostavke na čelo HDZ-a. Drugo, nedostaje mu snažna politička platforma i vizija koja može privući glasače. Naposljetku, njegova negativna javna percepcija i imidž zbog prijašnjih političkih neuspjeha teško će mu pridobiti povjerenje građana. Stoga je teško da će Karamarko uspjeti u svom političkom povratku bez podrške HDZ-a. Dakle, Karamarkov povratak u politiku bez HDZ-a teško da će uspjeti zbog nedostatka političke podrške hrvatskih građana, koji vide tko je kakav čovjek u hrvatskoj politici. Bez snažnog javnog imidža i ugleda, Karamarku će biti teško pridobiti podršku javnosti.

“Apsurdno je da nad drugima vlada onaj koji ne zna vladati nad samim sobom.”

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala.

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI