Pompeo poručio Lavrovu: i s Kinom se mora razgovarati o kontroli naoružanja

Pompeo poručio Lavrovu: i s Kinom se mora razgovarati o kontroli naoružanja

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je poručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da bilo kakvi budući razgovori o kontroli naoružanja moraju uključivati Kinu, objavio je State Department.

Pompeo je u telefonskom razgovoru s Lavrovom istaknuo da “svi budući razgovori o kontroli naoružanja moraju biti utemeljeni u viziji predsjednika Trumpa o trilateralnom sporazumu o kontroli naoružanja, koji uključuje i Rusiju i Kinu”, navela je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Kina, koja prema procjenama ima 300 nuklearnih bojnih glava, daleko manje od Rusije i SAD-a, odbacuje takve prijedloge.

Ortagus je rekla da su Pompeo i Lavrov razgovarali o “idućim koracima u bilateralnom dijalogu o strateškoj sigurnosti, uzimajući u obzir pandemiju Covida-19”.

Donald Trump je prošle godine predložio da SAD, Rusija i Kina ispregovaraju novi pakt koji bi zamijenio sporazum Novi START iz 2010. kojim se ograničava količina nuklearnih bojnih glava, bombardera s nuklearnim naoružanjem, nuklearnih balističkih projektila te podmornica s nuklearnim bojnim glavama.

Ugovor Novi START vrijedi do veljače 2021., ako se Rusija i SAD ne dogovore o produženju na narednih pet godina.

Moskva je rekla kako je voljna produžiti sporazum, ali Trumpova administracija nije dala jasan odgovor.

Washington tvrdi da sporazum mora obuhvaćati Kinu zbog rastuće prijetnje koju predstavlja njen nuklearni arsenal koji vlasti moderniziraju.

Neki stručnjaci za kontrolu naoružanja opisali su Trumpov prijedlog kao strategiju “otrovne pilule” kako bi se poništio Novi START i ukinulo ograničenja razvoju američkog nuklearnog oružja.

Ortagus je rekla da je Pompeo s Lavrovom raspravljao o bilateralnim pitanjima poput “zatvaranja američkih državljana” no nije navela broj ili identitet Amerikanaca u ruskim zatvorima. (Hina)

Foto: U.S.Embassy – Moscow

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI