POZITIVNA SURADNJA – Ministar Božinović razgovarao o jačanju suradnje sa slovačkom kolegicom Sakovom

POZITIVNA SURADNJA – Ministar Božinović razgovarao o jačanju suradnje sa slovačkom kolegicom Sakovom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je sa slovačkom kolegicom Denisom Sakovom u Divuljama razgovarao o šengenskom prostoru, problemima migracija i načinima na koji su u Hrvatskoj i Slovačkoj organizirane službe za upravljanje kriznim situacijama.

Naime, jedan modul slovačkih vatrogasaca, njih 50, sudjeluje u ovoj vježbi te je ministar Božinović naglasio da je to još jedan pokazatelj da suradnja naših Ministarstava postaje sve sadržajnija. Policije imaju dugogodišnju suradnju kada je u pitanju participiranje slovačkih policija u projektu Sigurna turistička sezona tijekom ljetnih mjeseci. Zadovoljni smo sa činjenicom da oko pola milijuna Slovaka dolaze na hrvatski Jadran. – naglasio je ministar Božinović.

“Ovo je još jedan od pokazatelja da naša suradnja sa slovačkim MUP-om postaje sve sadržajnija”, kazao je Božinović. Podsjetio je da slovački policajci već godinama sudjeluju u turističkoj sezoni pa će ove godine slovačkim turistima na Jadranu pomagati 84 njihova policajca.

Ministar je dodao i da su razgovarali o slovačkim iskustvima vezanima za predsjedanje EU, ali i migracijama, šengenskom prostoru, civilnoj zaštiti i novoj regulativi koja će odgovore na krizna stanja dići na višu razinu.

Sakova je dodala da je Hrvatska slovačkim turistima ljetna destinacija broj 1 te da joj je vrlo drago što su njihovi vatrogasci, zbog svog modula gašenja šumskih požara, pozvani na vježbu s hrvatskim kolegama.

“Na bilateralnom sastanku bavili smo se voljom Hrvatske da uđe u šengenski prostor, budući da je Slovačka ušla 2007. i sakupila puno iskustava koje bi podijelila s hrvatskim prijateljima”, kazala je ministrica. Dodala je kako joj je želja da ulazak Hrvatske u šengenski prostor bude čim lakši i brži. Božinovića je pozvala da posjeti Slovačku, posebno granicu s Ukrajinom koja je vanjska granica EU.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o novoj migrantskoj ruti preko BiH Božinović je kazao da Hrvatska i Slovačka trenutno nisu u istoj situaciji. Kazao je i da hrvatska policija, posebno na istočnoj granici, radi dobar posao te da povećanje migranata iz BiH nije dramatično. Kazao je da Hrvatska drži stvari pod kontrolom svojim angažmanom, ali i diplomatskim aktivnostima tim više što je nadzor granica jedan od europskih prioriteta.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI