Premijer i šef HDZ-a Plenković: Razgovarali smo o aktivnostima tijekom rujna, izbacivanju Milinoviću, izborima u BiH

Premijer i šef HDZ-a Plenković: Razgovarali smo o aktivnostima tijekom rujna, izbacivanju Milinoviću, izborima u BiH

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u utorak u Karlovcu rekao je kako su raspravljali o svim aktualno-političkim temama i dogovorili pripreme za aktivnosti tijekom rujna, od sjednice Vlade u Puli, potom na Hvaru, početku rada Hrvatskog sabora, izborima u BiH kao i o izbacivanju Darka Milinovića iz stranke.

„Raspravili smo i o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini koji su od strateškog interesa za Hrvate u BiH .Sutra putujemo u Livno kako bismo otvorili, zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Konzulat RH i ponovili našu snažnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i pravima Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH“, rekao je Plenković.

Na njegove riječi da su „razmotrena i unutarstranačka pitanja, uključivši i jučerašnju odluku Časnoga suda HDZ-a, te da su svi sudionici ovoga sastanka „bili suglasni s onim što se, na žalost, dogodilo s kolegom Milinovićem“, novinari su Plenkoviću rekli kako je danas na ulazu u dvoranu, uoči sjednice Domagoj Ivan Milošević novinarima rekao kako se izuzeo od telefonskog glasovanja o sankcioniranju Darka Milinovića, da je „protiv toga što je Milinović učinio, ali da je to trebalo raspraviti večeras u Karlovcu, u njegovoj nazočnosti , gledajući ga u oči“.

Plenković je rekao kako Milošević večeras o tome ništa nije rekao, da su svi imali prigodu raspraviti, ali da se baš nitko od onih koji su uzimali riječ nije izjašnjavao drugačije, uz sve ograde, uključuju i njegove (Plenkovićeve), da mu je žao što je do toga došlo,.

Na pitanja o „načinu“ na koji je Milinović izbačen, prvo na telefonskoj sjednici Predsjedništva, a potom na sjednici Suda časti kojoj nije mogao nazočiti, , što je bilo omogućeno „čak i Jadranki Kosor“, Plenković je odgovorio da je razlika između HDZ-a i drugih političkih stranaka ta da je HDZ ozbiljna i konsolidirana stranka koja rješava ključne i krupne probleme hrvatskoga društva, a da ponašanje viđeno prije nekoliko dana od nekoga s takvim iskustvom nije niti normalno, niti dobro, niti korisno,

Podsjetio je da je Darko Milinović bio zamjenik predsjednika stranke, potpredsjednik Sabora, potpredsjednik Vlade, ministar, saborski zastupnik i župan, te dva desetljeća čelnik Županijske organizacije HDZ-a.

„Kao predsjednik stranke ne dopuštam da takvi procesi čine političku štetu stranci, HDZ je najsnažnija stranka u Ličko-senjskoj županiji i tako će biti i ubuduće“, rekao je Plenković i postavio pitanje misli li stvarno netko da se s Milinovićem nije uopće razgovaralo od 4. siječnja, kada se javno usprotivio kadrovskim rješenjima na Plitvičkim jezerima, što je uzrokovalo ostavke, pa raspuštanje Županijskog odbora HDZ-a, postavljanje povjerenika i sada unutarstranačke izbore.

“Vratite film nazad, razumijem medijski interes, ali mi smo organizirali izborni proces i on je trebao biti proveden u najboljim okolnostima, i bit će održan 9. rujna, a ovo što se dogodilo prošloga tjedna jednostavno ne može proći, cirkus u HDZ-u neće proći, istaknuo je Plenković.

Na novinarsku ocjenu da će u Saboru zbog isključivanja iz stranke Darka Milinovića vladajuća većina spasti na 76 ruku, Plenković je odgovorio: Nećemo pasti, mi smo vladajuća većina. Ponavljam i medijima i javnosti i političkim strankama – nebitno mi je kao predsjedniku HDZ-a imamo li jedan glas više ili manje. Ono što mi je bitno je da smjer stranke bude kakav želim, da imidž i stranke i zemlje bude onakav kakav želim i to nema cijenu ovoga tipa jedan glas plus ili minus. Spreman sam za sve scenarije i mislim da ste me dobro razumjeli”, rekao je Plenković.

Za Aquatiku kao mjesto održavanja večerašnje sjednice Plenković je rekao da je to sjajan primjer učinkovitog europskog projekta, koji je oplemenio i edukacijsku i turističku ponudu Grada Karlovca.

Sudionici stranačkog skupa predvođeni županom Damirom Jelićem i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem otišli na večeru na Dane piva, koji se održavaju u neposrednoj blizini, na obali rijeke Korane. (Hina)

Foto/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI