U Ravnateljstvu policije održan petodnevni tečaj izručenja

U Ravnateljstvu policije održan petodnevni tečaj izručenja

U organizaciji Policijske akademije u Ravnateljstvu policije održan je petodnevni tečaj izručenja koji je za vrhunac imao vježbu održanu u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na tečaju, kojim su obuhvaćeni svi važni aspekti postupka izručenja, sudjelovali su policajci Službe za međunarodnu policijsku suradnju Uprave kriminalističke policije i Zapovjedništva specijalne policije koji neposredno provode postupke izručenja.

U slučajevima izručenja riječ je o zahtjevnoj zadaći koja podrazumijeva kvalitetnu pripremu i obuhvaća brojne aspekte od sigurnosne prosudbe, poznavanja pravnih propisa koji reguliraju izručenja i međunarodni zračni promet, poznavanje okružja zrakoplova, osnove pružanja prve medicinske pomoći i zaštite te poznavanje propisa kojima se regulira uporaba sredstava prisile i uvježbanost za njihovu primjenu i samoobranu. Uz MUP u izručenjima sudjeluju i ministarstva pravosuđa te vanjskih poslova.

Polaznike tečaja sa svim relevantnim pravnim propisima u postupku izručenja upoznala je Tamara Mišerda, voditeljica Službe za pravnu pomoć u kaznenim stvarima pri Upravi za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju u Ministarstva pravosuđa.

Danka Hržina, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu upućena na rad u DORH, polaznike tečaja upoznala je s postupkom postupanja po europskom uhidbenom nalogu, dok je Karolina Vodanović, manager za poslove zaštite zračnog prometa, olakšica i sprečavanja prevara u Croatia Airlinesa, sudionika upoznala s pravnim propisima i procedurama zračnog prometa te s okružjem zrakoplova.

Liječnica Renata Benko Krstanović održala je predavanja i vježbe pružanja prve medicinske pomoći dok ih je Matio Culej, voditelj aktive predmeta sport i samoobrana Policijske škole „Josip Jović“, na praktičnom dijelu tečaja upoznao sa tehnikama uporabe sredstava prisile i samoobrane. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI