Ravnateljstvo policije prozvalo Kajkića zbog loših rezultata : Štetno iznošenje imena osumnjičenih osoba

Ravnateljstvo policije prozvalo Kajkića zbog loših rezultata : Štetno iznošenje imena osumnjičenih osoba

Ravnateljstvo policije odgovorilo na prozivke predsjednika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića iz kojeg su naveli da je Kajkićev rad bio nestručan te protivan pravilima struke i važećim propisima.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je da to što Kajkić u svojim javnim istupima spominje imena potencijalnih žrtava, načine izvršenja nedjela i u nekim slučajevima imena osumnjičenih osoba s kojima je razgovarao predstavlja ne samo povredu pravila struke nego i povredu tajnosti izvida.

Na taj način kolega Kajkić omogućava u nekom eventualnom postupku da se i osumnjičeni i njihova obrana pripreme na to što će se dogoditi i da rade ono što ne bi smjeli raditi, kazao je Gerovac.

Za Kajkića je rekao da je dostavio određeni fond dokumentacije ali da to nije ni približno brojkama koje je on danas iznio. Tu dokumentaciju pregledalo je državno odvjetništvo i vratilo je na postupanje policiji naznačivši da je nedostatna za donošenje bilo kakve meritorne državnoodvjetničke odluke.

Po njegovim riječima, utvrđeno je da je Kajkić poslao državnom odvjetništvu samo dva posebna izvješća, s tim da je prvo izvješće poslao s višemjesečnim kašnjenjem tek nakon požurnice.

Gerovac je odbacio tvrdnje da je istraga zaustavljena jer se kroz nju došlo do nekih visoko pozicioniranih čelnika. Ustvrdivši da istraga ne može biti zaustavljena ni u jednom trenutku, pogotovo u dijelu ako se za neku osobu neovisno o funkciji utvrdi sumnja.

Sporno je također što je Kajkić, iako policajac ovlašten za podnošenje kaznenih prijava, sudjelovao u podnošenju kaznene prijave u ime udruge. To je, kaže Gerovac, sa stručne strane neprihvatljivo, a sama prijava je nedostatna za pokretanje postupka.

Netočne su također Kajkićeve tvrdnje po kojima nitko u 27 godina rada hrvatska policija nije obavio 300 obavijesnih razgovora na temu ratnih zločina, ustvrdivši da ih je obavljeno više tisuća.

Odbacio je kao netočan i podatak da istarska policija ima više istražitelja ratnih zločina nego vukovarsko-srijemska u kojoj je počinjeno najviše zločina, dodavši da istarska policija nema niti jedno radno mjesto za ratne zločine.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je pak kako je netočno da je Kajkić inicirao osnivanje radne skupine.

Milina: Nedovoljni rezultati

“Dapače, on je bio uključen da sudjeluje u radu, ali zbog nedovoljnih rezultata ta istraživanja nisu dovela ni do osnove a kamo li osnovane sumnje, što je temelj za podnošenje kaznene prijave i vođenje kaznenog postupka“, rekao je Milina.

Poručio je da je istraživanje ratnih zločina kao najteže kategorije kaznenih djela dugotrajno i zahtjeva istraživanje svih detalja i okolnosti jer je samo potpuno utvrđena materijalna istina temelje da se počinitelji kazne, a žrtve dobiju zadovoljštinu.

Naglasio je da će istraživanje ratnih zločina ostati prioritet dok se ne istraže svi događaji koji upućuju na ratni zločin, pozvavši sve ljude koja imaju saznanja da se jave.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je da je radna skupina za istraživanje ratnih zločina osnovana u veljači zbog činjenice da dotadašnje mjere i radnje koje je poduzela vukovarsko-srijemska policija nisu rezultirale prikupljanjem dokaza i činjenica koje bi bile temelj za podizanje kaznenih prijava.

Ustvrdio je kako se analizom dokumentacije i spisa o zločinima počinjenih na poljoprivrednom gospodarstvu Ovčara, za kojeg je bio zadužen Kajkić, pokazalo da njegov rad u tom slučaju nije bio profesionalan, bio je nestručan te protivan pravilima struke i važećim zakonskim propisima. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI