Nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić: Zakonskim izmjenama do učinkovitijeg rada na najsloženijim predmetima

Nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić: Zakonskim izmjenama do učinkovitijeg rada na najsloženijim predmetima

U prvom obraćanju novinarima nakon imenovanja, nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić ukazala je u srijedu na potrebu izmjena zakonodavnog okvira kako bi Uskok mogao učinkovitije raditi na najsloženijim predmetima, a kao jedan od svojih prvih koraka navela je sastanak s čelnicima kriminalističke policije kako bi dogovorili pravce zajedničkog rada.

Marušić je kazala kako bi u ovom trenutku bilo nezahvalno definirati pravac u kojem će se eventualne zakonske izmjene kretati, jer je riječ o procesu u kojem ne sudjeluje samo Državno odvjetništvo, nego i sudovi, Ministarstvo pravosuđa te druge institucije kao i stručna javnost.

Temeljni princip nulte stope tolerancije na korupciju

“Potrebno je da to revidiranje ide u pravdu toga da se osigura da Uskok može raditi na predmetima najsloženijih oblika počinjenja kaznenih djela korupcije u javnom i privatnom sektoru, a isto tako i najsloženijih oblika organiziranog kriminala. Isto tako želim naglasiti da to nikako ne znači da ćemo odustati od temeljnog principa nulte stope tolerancije na korupciju”, kazala je Marušić.

Dodala je očekuje i podrušku glavnog državnog odvjetnika koji ju je imenovao, Ministarstva pravosuđa u logističkom dijelu, u što spada i najvaljeno preseljenje u nove prostorije, ali i stvaranja prostora za zapošljavanje novih stručnjaka poput informatičara i financijskih forenzičara.

“Primarna zadaća Uskoka nije otkrivanje nego progon počinitelja kaznenih djela. Stoga je za naš efikasan i uspješan rad bitan kvalitetan rad tijela čija je to primarna zadaća. Pored ostalih kriminalističke policije”, od koje, kako je rekla očekuje “maksimalan angažman”.

Osim dobre suradnje s policijom nova ravnateljica Uskoka ukazala je i na važnost povjerenja i podrške građana.

“Uskok je oduvijek bio otvoren i biti će za sve koji imaju ozbiljna saznanja o koruptivnim aktivnostima i spremni su surađivati u dokazivanju kaznenih djela. Naravno da to ne znači da posao Uskoka trebaju raditi građani, ali je životno da mi iz Uskoka ne možemo biti prisutni u svi institucijama i sferama društva i imati neposredna saznanja o svim nezakonitostima”, kazala je Marušić.

‘Možemo unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini’

Dodala je da su Uskoku potrebne dobre i provjerljive informacije koje potom mogu predočiti u kvalitetne dokaze i ishoditi osuđujuće presude.

“Uvjerena sam da zajedničkim snagama možemo puno napraviti i unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini. Nećemo se štedjeti, energije i želje imamo”, zaključila je Marušić.

Na pitanje je li zadovoljna dosadašnjim radom Uskoka i njegovom slikom u javnosti Marušić je kazala da percepcija javnosti općenito nije pozitivna o radu pravosuđa te da se mjeri po uspjesima u “velikim predmetima”. No, kao najveći problem navela je dugotrajnost postupka pred sudom, čime ni Uskok nije zadovoljan. I u tom je smislu potrebno promijeniti odredbe Zakona o kaznenom postupku kako bi se osigurala efikasnost i ubrzali postupci.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je ravnateljica Uskoka prije stupanja na dužnost bila županijska državna odvjetnica u Rijeci, ali i da je upoznata s radom Uskoka gdje je provela više od pet godina, a javnost ju je imala prilike upoznati i u nekim „medijski istaknutim predmetima“.

“Naša je namjera, a ona uključuje i Uskok, da budemo otvoreni javnosti koliko god to budemo u mogućnosti imajući u vidu propise, okolnosti i prirodu posla kojim se bavimo”, kazao je Jelenić.

Tekst i video/Hina/Foto/screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI