Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić: Kapaciteti Infektivne popunjeni, pacijenti se šalju u KB Dubrava

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić: Kapaciteti Infektivne popunjeni, pacijenti se šalju u KB Dubrava

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila je, da je situacija u Hrvatskoj dobra u odnosu na svijet, jer je hospitalizirano 10 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, dok je Epidemiolog Branko Kolarić pozvao na dodatan oprez vezano uz starije i nemoćne osobe koje su posebno osjetljiva skupina.

“Ipak, dio njih će završiti na respiratorima, gdje se postotak preživljavanja kreće ispod 20-30 posto”, upozorila je Markotić te podsjetila kako smo prije dva mjeseca imali manje od pet posto hospitaliziranih bolesnika.

Istaknula je i da su sada kapaciteti Infektivne klinike prilično popunjeni, pa se pacijenti koje ne mogu primiti šalju u KB Dubrava.

Upitana za odgovornost Stožera za porast broja zaraženih zbog otvaranja granica, rekla je da su svi građani zajedno odgovorni za uspjeh i neuspjeh u pridržavanju mjera.

“Nakon prvog lockdowna naučili smo da se puno toga može odvijati normalnim životom, i turizam i škole i zabave, ali se moramo pridržavati tri, četiri jednostavne mjere”, rekla je Markotić.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI