Kujundžić: Očekujem izvješće ravnatelja o tretmanu psihičkih bolesnika

Kujundžić: Očekujem izvješće ravnatelja o tretmanu psihičkih bolesnika

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako očekuje izvješće ravnatelja o tvrdnjama iz izvješća Odbora Vijeća Europe o lošim uvjetima i načinu tretmana psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.

Večernji list je iz izvješća Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe objavio da u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj ulici djeca borave u neadekvatnim uvjetima zbog prenapučenosti, bez vanjskog prostora u kojem bi mogli boraviti, te se nad njima primjenjuju neadekvatne metode sputavanja, što nije preporučljivo za osobe mlađe od 18 godina.

U izvješću Odbora stoji i da je KBC-u Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi elektrostimulativna terapija, odnosno elektrošokovi, ali je zamjereno što se to ne radi u posebnoj prostoriji.

“Terapijski oblici su takvi da treba poštivati struku. Pitajte ravnatelja o detaljima. Nekada je, na žalost, pacijenta potrebno i vezati. Među ostalima, i kad imate dijete, da ne bi sebi ugrozilo život i došlo do samoozljeđivanja, nekada je potrebno vezati i djecu i odrasle”, rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb Alma Mihaljević-Peleš izjavila je Hini da je elektrostimulativna terapija uobičajena i učinkovita metoda liječenja za bolesnike s određenim indikacijama, a obavlja se pod strogim nadzorom.

“KBC Zagreb je jedina ustanova u kojoj se obavlja elektrostimulativna terapija jer smo jedini ulagali u tu tehnologiju, pa nam zato dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske”, kaže Mihaljević-Peleš dodajući kako se nakon primjedbi predstavnika Vijeća Europe taj postupak obavlja u zasebnoj prostoriji.

Terapija elektrošokovima vrlo učinkovita metoda

Terapija elektrošokovima provodi se pod anestezijom i traje nekoliko minuta, no za nju je neophodan pristanak pacijenta i odobrenje bolničkog etičkog povjerenstva. Godišnje se u KBC-u Zagreb primjeni kod 70-ak pacijenata.

“Elektroterapija je vrlo učinkovita metoda i najjače oružje za liječenje određenih psihijatrijskih bolesnika, i zato napisi tipa ‘leta iznad kukavičjeg gnijezda’ teško stigmatiziraju naše bolesnike, koje zbog takve percepcije ne možemo integrirati u društvo”, tvrdi Mihaljević-Peleš.

Iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež priopćili su kako su unaprijedili uvjete za liječenje djece na zatvorenom psihijatrijskom odjelu za djecu i adolescente rekonstrukcijom bolničkog odjela 2017. godine i uređenjem dvorišta bolnice 2018. godine.

Ističu da se kod prijema na liječenje kao kriteriji primjenjuju isključivo medicinske indikacije za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu. Bolesnici koji ne izlaze sa zatvorenog psihijatrijskog odjela su najakutniji pacijenti, čije zdravstveno i psihičko stanje ne omogućava da im se dozvoli izlaz.

Na zatvoreni bolnički odjel zaprimaju se bolesnici iz cijele Hrvatske, obzirom da je trenutno to jedini takav odjel u Hrvatskoj. Trebalo bi poraditi na osiguravanju tog oblika liječenja i na regionalnoj razini u okviru Kliničkih bolničkih centara, sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Konvenciji o pravima djeteta, kako bi i roditelji/skrbnici djece mogli biti uključeni u terapijske postupke, što je neizostavni dio liječenja psihičkih poremećaja u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Osnivač Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Grad Zagreb i resorno ministarstvo koordinirano djeluju na daljnjem unapređenju zdravstvene zaštite u djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Zagrebu i Hrvatskoj, poručili su iz bolnice. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI