Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Markić: Situacija u Afganistanu vjerojatno neće izravno utjecati na Hrvatsku

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Markić: Situacija u Afganistanu vjerojatno neće izravno utjecati na Hrvatsku

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić kazao je u petak kako trenutačna situacija u Afganistanu vjerojatno neće izravno utjecati na situaciju u Hrvatskoj, dodavši međutim da možemo očekivati pojavu novih izbjeglica, no “taj problem ne bi bio akutan kao 2015.”.

“Vjerojatno izravno ne, ali možemo očekivati određena prelijevanja u naše susjedstvo, a moguće i u Hrvatsku. To je jedan globalni događaj, teško je u ovom trenutku znati koje će sve posljedice imati. No, možemo očekivati pojavu novih izbjeglica, ali taj problem ne bi bio akutan kao 2015. prvenstveno zato što su trenutačno granice čvrsto zatvorene, a niti njihove brojke ne bi bile tako značajne”, rekao je Markić za Dnevnik HTV-a.

Napomenuo je međutim da “uvijek moramo biti na oprezu jer znamo da su teroristi i prije znali koristiti takve kanale pa moramo biti spremni i na takvu mogućnost”. Podsjetio je kako su 2015. sve granice bile otvorene i Europa, posebice Njemačka, je primala izbjeglice.

“Granica između Grčke i Turske ne slični onoj granici od prije šest godina, to je sada jedna čvrsta, zaštićena granica. Nažalost, Hrvatska ima tešku zadaću, koju naša policija izvrsno obavlja, štititi i europsku granicu”, naglasio je šef SOA-e.

Sigurnosnim prioritetom je označio osobnu sigurnost građana koja je, kako je rekao, u Hrvatskoj na visokoj razini. Nadamo se da će naši susjedi postići istu razinu razvoja i sigurnosti kao bi nam svima bilo bolje, rekao je Markić. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI