Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut: Hrvatska pripremljena za mogući novi migrantski val

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut: Hrvatska pripremljena za mogući novi migrantski val

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut rekao je u nedjelju u Zagrebu da je granična policija pripremljena za novi migrantski val ako se on dogodi pošto je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio granicu pustivši migrante da krenu put zemalja Europske unije.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite komentirao je Erdoganovo “otvaranje vrata” migrantima i kako bi to moglo utjecati na širenje epidemije koronavirusa u zemlji.

“Granična policija ima planove za sve aktivnosti i pripremljena je. Niti jedna situacija ne može ih iznenaditi. Poštivaju se sve preporuke koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao što se tiče prelaska granice i kontrole na granici”, rekao je Trut.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je na migrantsku krizu 2015. godine kada se nakon ulaska nekoliko tisuća migranata “počeo kontrolirati migrantski val”.

“Mi smo tada pripremili epidemiološke upute za sve ključne dionike zbrinjavanja migranata. Mislimo da se u ovom trenutku to ne može dogoditi, čuli ste i potpredsjednika vlade Davora Božinovića”, rekao je Capak.

U izjavi koju je prenijela HRT,  potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova rekao je da će se vjerojatno idući tjedan održati hitan sastanak ministara unutarnjih poslova EU.

Ranije u nedjelju potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, glavni europski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska objavila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.

Oko 6.500 graničnih policajaca raspoređeno je duž naše granice i mi ne očekujemo da će migranti ući u Hrvatsku”, rekao je Capak.

Hrvatska će biti spremna ako se to dogodi, ustvrdio je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je propustio migrante nakon smrti desetaka njegovih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Službena Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dozvolila preko 75 tisuća migranata da pređu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji. Do nedjelje ujutro oko 10 sati 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Taj broj nisu potvrdile ni Bugarska ni Grčka. Izvor iz grčke policije rekao je za Reuters da je preko 500 migranata stiglo na istočne egejske otoke.

Europska agencija za nadzor granice Frontex objavila je u nedjelju da šalje pojačanja i da je podigla razinu uzbune na grčko-turskoj granici. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI