Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić “Osmica” pušten na slobodu: nastavlja rukovodit obavještajnom službom

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić “Osmica” pušten na slobodu: nastavlja rukovodit obavještajnom službom

Sud Bosne i Hercegovine pustio je u petak na slobodu ravnatelja obavještajne službe (OSA) BiH Osmana Mehmedagića “Osmicu” koji uhićen prije dva dana pod navodnom sumnjom za zloporabu službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje i pranje novca.

Nakon ročišta održanog ranije tijekom dana u Sarajevu sud je odlučio odbaciti zahtjev Tužiteljstva BiH da se ravnatelju Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) odredi jednomjesečni pritvor.

Osman Mehmedagić, šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, napustio je prije nekoliko trenutaka pritvorske prostorije Suda Bosne i Hercegovine, nakon što je taj sud odbio prijedlog Tužilaštva biH državnog tužioca Olega Čavke da mu odredi pritvor.

Tužitelj Oleg Čavka, koji vodi predmet, zahtjev za pritvorom obrazložio je potrebom za ispitivanjem dodatnih svjedoka najavivši kako bi u roku od narednih mjesec dana svakako mogao podignuti optužnicu protiv Mehmedagića.

Odvjetnica ravnatelja OSA-e Senka Nožica tvrdila je kako nema nikakve osnove za sumnje da je Mehmedagić počinio kaznena djela za koja ga tereti tužiteljstvo te da stoga nema ni razloga za određivanje pritvora.

“Ovo je produkt političih igara”, kazala je naknadno novinarima Nožica.

Određena mu je mjera zabrane kontaktiranja sa vlasnikom Američkog univerziteta Denisom Prcićem koji je u četvrtak pušten iz pritvora.

Ovo je četvrti kazneni postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Jedan od predmeta protiv Mehmedagića završen je pravomoćnom oslobađajućom presudom, dok je Sud u dva navrata odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza koji bi potkrijepili osnov sumnje da je počinio bilo kakvo kazneno djelo.

Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e postavljen kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) a njen je predsjednik Bakir Izetbegović u petak ponovio svoje ranije tvrdnje kako je uhićenje “politički pritisak” na Bošnjake.

“To se radi samo Bošnjacima. Sasvim sigurno se radi o jednom političkom pritisku i političkim procesima jer na tapeti su samo ministri iz SDA”, kazao je Izetbegović novinarima komentirajući Mehmedagićevo privođenje.

Podsjećamo, u srijedu ujutro, po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo priveli su ravnatelja OSA-e zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje diplome i pranje novca. Noć uoči privođenja Istraga.ba je objavila da su lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili sa svojim partnerima u Sarajevu da, pored ostalog, privedu ravnatelja OSA-e kako bi na taj način spasili Gordanu Tadić na poziciji glavne državne tužiteljice.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Istraga.ba/ Fokus.ba/ Foto: OSA-OBA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI