Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić oslobođen optužbe za izuzimanje snimka u BH Pošti

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić oslobođen optužbe za izuzimanje snimka u BH Pošti

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić je oslobođen optužbe za navodno nezakonito izuzimanje snimka u BH Pošti, prenosi portal Klix.ba.

Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i zaposlenika te agencije Muhameda Pekića. Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi, te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte.

Tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Mehemdagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana.

Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina.

S druge strane, obrana je tražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. avgust uz tvrdnju da je pitanju državna tajna.

Cilj im je bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića, piše Klix.ba.

Mehmedagićeva odvjetnica Senka Nožica kazala je pak kako prava meta ovog suđenja nije bio njen branjenik nego OSA.

“Cijelim ovim postupkom željelo se na neki način učiniti veliku šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je obavještajna služba”, ustvrdila je Nožica.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Klix.ba/ Foto: OBA – OSA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI