Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak: Bolnice moraju biti spremne i za najcrnje scenarije te zbrinuti oboljele

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak: Bolnice moraju biti spremne i za najcrnje scenarije te zbrinuti oboljele

Ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak poručio je u ponedjeljak kako uz KB Dubrava, kao primarni respiratorno intenzivistički centar za najteže bolesnike od koronavirusa, i druge bolničke ustanove moraju biti spremne za najcrnje scenarije te zbrinuti oboljele.

“Ideja je da u Zagrebu imamo veliku ustanovu koja je ekipirana i zbrinjava veliki broj pacijenata. Nemamo iluzija da će infekcija stati samo na tomu, nemamo ni iluzija da KB Dubrava može zbrinuti sve pacijente, pa se svaka ustanova, pa i KBC Sestre milosrdnice mora pripremiti na najcrnje scenarije”, rekao je Zovak nakon sastanka s resornim ministrom Vilijem Berošom i ravnateljima nekoliko zagrebačkih bolnica.

Za taj jedan u nizu sastanaka u Ministarstvu zdravstva rekao je kako su važni te moraju biti učestali jer se epidemiološka situacija mijenja.

“Cilj je osigurati ili pokušati smanjiti koliko god je moguće broj ljudi koji će biti zaraženi ovim virusom, premda smo svjesni da u konačnici to neće biti moguće bez obzira na mjere preventive koje poduzimamo, ali ideja je smanjiti kritičnu masu”, istaknuo je Zovak.

Dodao je kako su u KBC Sestre milosrdnice predviđene izolacijske jedinice na sve tri bolničke lokacije – u Vinogradskoj, Draškovićevoj i Klinici za tumore u Ilici, a ti se prostori pripremaju za prijam pacijenata.

Na sve tri lokacije, naglasio je Zovak, planiraju se i prostori intenzivnih jedinica koje se opremaju centralnim plinovima gdje se mogu staviti respiratori za pacijente koji će trebati respiratornu potporu, kao i operacijski trakt koji bi bio isključivo za pacijente s koronavirusom.

KBC Sestre milosrdnice: Nema drame, nismo pretrpani

U KBC Sestre milosrdnice prebačen je dio pacijenata iz Dubrave, a njegov ravnatelj Mario Zovak rekao je Hini da primaju nešto više hitnih pacijenata, ali situacija nije dramatična.

“Nema  nikakve drame, nismo pretrpani. Primamo samo hitne pacijente”, kaže Zovak.

Nemaju ni problema s osobljem jer su prema naputku ministra Beroša smanjili hladni pogon, a osoblje ne ide na godišnje odmore.

“Za sada pokrivamo sve povjerene zadaće bez ikakvih problema”, ističe Zovak. (Hina)

Foto: screenshot/ Izvor/ Jutarnji list

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI