Glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina i generalni direktor slovenske policije Anton Travner potvrdili međunarodnu suradnju

Glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina i generalni direktor slovenske policije Anton Travner potvrdili međunarodnu suradnju

Vršitelj dužnosti generalnog direktora slovenske policije Anton Travner sa suradnicima svoj prvi međunarodni posjet otkako je stupio na dužnost bio je u srijedu upravo Hrvatskoj. Njegov je domaćin bio Nikola Milina glavni ravnatelj policije.

Na susretu dvaju visokih predstavnika policija bilo je riječi o aktualnim temama vezanim uz pandemiju, točnije o mjerama koje su dvije države poduzele u cilju sprječavanja širenja pandemije. I u Hrvatskoj kao i u Sloveniji u tim se trenucima policija našla u važnoj ulozi podrške zdravstvenim i drugim službama, a i međusobna suradnja je bila izuzetno važna.

Suradnja od samog početka pandemije je ocjenjena kao izuzetno zadovoljavajuća. Kroz održavanje videokonferencija na kojima su sudjelovali i predstavnici policija iz zemalja u okruženju  koordinirala se zajednička aktivnost posebno u cilju omogućavanja protočnosti teretnog prometa, organizaciji konvoja.

Vlada Republike Slovenije donijela odluku u sklopu relaksacije mjera da se omogući neometeno kretanje preko granice a odmah potom je utvrdila popis zemalja čiji su državljani mogli ući u Sloveniju bez ikakvih ograničenja. S Nacionalnim stožerom CZ Hrvatske dogovorene su zajedničke aktivnosti na osiguranju nesmetane protočnosti prometa preko državnih granica, a kako je istaknuto Hrvatska je prva i zasada jedina država koja se našla na tom popisu.

Predstavnici dvaju policija su naglasili kako se popuštanjem epidemioloških mjera povećala mobilnost građana  pa je tako zabilježen povećani broj ulazak slovenskih građana u Hrvatsku. Bude li epidemiološka situacija i dalje tako povoljna može se očekivati i značajan broj slovenskih turista pa su šefovi policija dogovorili kako će i ove godine Slovenija sudjelovati u projektu „Sigurna politička sezona“ s tri policijska službenika koji će patrolirati jadranskom obalom gdje se bilježi največi broj slovenskih turista, naravno uz hrvatske policajce.

Jedna od tema su bili i migranti, a kako je rečeno u obje zemlje tijekom pandemije evidentirano je smanjenje broja ilegalnih migracija. No, s ublažavanjem mjera

Na sastanku se također razgovaralo o trenutnoj situaciji na području nezakonitih migracija. U obje zemlje, tijekom pandemije COVID-19, evidentno je smanjenje broja ilegalnih migracija u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, ublažavanje mjera će  zasigurno promijeniti taj trend. Ovom su prilikom dogovoreni i dodatni modaliteti jačanja suradnje u suzbijanju prekograničnog kriminaliteta, posebice krijumčarenja osoba.

Domaćini su svoje slovenske kolege organizirali obilazak Nacionalnog koordinacijskog centra Uprave za granicu te im  predstavili ustroj i rad te ulogu Centra u nadzoru državne granice Republike Hrvatske i ujedno vanjske granice Europske unije.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI