Raspravom o energetici u Ljubljani počeo poslovni forum uz summit država Inicijative triju mora

Raspravom o energetici u Ljubljani počeo poslovni forum uz summit država Inicijative triju mora

Panel raspravom o energetici, u srijedu popodne u Ljubljani je započeo poslovni forum koji paralelno prati summit država sudionica Inicijative triju mora, najveći međunarodni događaj u Sloveniji u zadnjih desetak godina, na kojemu sudjeluje više od šesto sudionika iz 40-ak država, među njima i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kako je otvarajući poslovni forum izjavio slovenski premijer Marjan Šarec, samo boljim povezivanjem Europe ne samo u smjeru sjever-jug nego i u smjeru istok-zapad može se osigurati bolja i uspješnija budućnost novih generacija. Investicije i kohezijska sredstva koja bi se iskoristila za bolju digitalnu i energetsku povezanost srednje i istočne Europe koristila bi i zapadnom dijelu kontinenta.

U raspravi na energetskom panelu među govornicima su bili i hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te direktor HEP-a opskrbe Robert Krklec. Ćorić je među ostalim rekao da je Hrvatska u okviru Inicijative triju mora potpuno usmjerena na diverzifikaciju izvora i pravaca nabave energenata, te govorio o planovima da terminal LNG na Krku postane operativan 2021. godine, dok je Krklec govorio o ambicioznim razvojnim planovima Hrvatske elektroprivrede.

U uvodnom obraćanju sudionicima poslovnog foruma, koji je okupio visoke dužnosnike i gospodarstvenike iz država članica Inicijative triju mora, partnerskih i drugih zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je platforma, osnovana 2016. u Dubrovniku, pokazala kako zajedno možemo mnogo toga učiniti. „Udružila nas je, prije svega, želja za čvršćim povezivanjem u energetici, prometu i digitalizaciji, kako bismo ostvarili napredak, rast i blagostanje za naše ljude“, poručila je.

Govoreći o ambicijama i aktivnostima, Predsjednica je istaknula kako su ambicije Inicijative triju mora komplementarne onima Europske unije te da svojim aktivnostima pridonose koheziji, konkurentnosti i povezanosti Europe. To je rezultiralo svesrdnom potporom europskih institucija na prošlome sastanku na vrhu u Bukureštu te potporom saveznika i partnera Inicijative triju mora, Sjedinjenim Američkim Državama, kojoj je predsjednik Trump u Varšavi dao punu potporu.

Stvaranje zajedničke platforme kako bi naše zemlje ostvarile dodatnu potporu kroz cjeloviti razvoj infrastrukture u regiji, ulaganjem u projekte iz područja energetike, transporta i digitalizacije, u skladu je sa stvaranjem uvjeta za gospodarski razvoj, snažnu i jedinstvenu Europu, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Navela je potrebu jačanja međusobne suradnje i partnerstva te razvojnog približavanja istočne i zapadne Europe u funkciji ostvarivanja dovršetka tranzicije i preobrazbe srednjoeuropskih i istočnoeuropskih ekonomija.

Energetski projekti Inicijative triju mora, kada budu realizirani, ojačat će naše zemlje i Europu, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, kazavši kako su Hrvatska i ostalih jedanaest država članica Inicijative otvorene za poslovanje, ulaganja i razvoj.

Na forumu i energetskom panelu sudjelovao je i američki ministar energetike Rick Perry kojega su odmah nakon dolaska u Ljubljanu u odvojene posjete primili predsjednik države Borut Pahor i premijer Marjan Šarec.

U raspravi o rusko-njemačkom projektu plinovoda Južnog toka II, pokazale su se i razlike u gledanju na energetsku neovisnost Europske unije od Rusije između Perryja, koji je kazao da nastupa u ime američkog predsjednika Donalda Trumpa, i s druge strane njemačkog predstavnika na energetskom panelu Miguela Bergera, direktora za ekonomske poslove i održivi razvitak u njemačkom ministarstvu gospodarstva.

Berger je kazao da Njemačka podržava gradnju LNG terminala, pa i uvoz plina iz SAD-a kao diverzifikaciju dobavljača i ruta nabave, ali da to treba biti rađeno na tržišnim načelima, ali je odbacio američke ocjene da europsku energetsku neovisnost ugrožava Južni tok II, te uklapanje gradnje terminala LNG u sklopu sankcija protiv Rusije.

Perry je, referirajući se na obilježavanje iskrcavanja u Normandiji ovih dana – kazao da niti ovaj put neovisnost i sloboda, pa i ona energetska, “nemaju cijenu”, dok je Berger kazao da Europa s Rusijom na energetskom području mora surađivati, te da nisu istinite tvrdnje da Njemačka plin nabavlja samo u Rusiji, jer odatle dolazi samo polovica njemačkih energetskih potreba, a ostalo se kupuje od drugih dobavljača, najviše od Norveške.

Autor/Hina/Totalno.hr/Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI