Radnici Uljanika i 3. maja stigli na Markov trg, počeo prosvjed

Radnici Uljanika i 3. maja stigli na Markov trg, počeo prosvjed

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja stiglo je oko 11,30 sati na Markov trg, gdje počinje prosvjed pred Banskim dvorima, sa zahtjevima za ostavkom Uprave Uljanik grupe i isplatom srpanjskih plaća.

Radnici uzvikuju ‘Uprava, odlazi’, “Ne damo Uljanik”, a neki nose transparente s porukama ‘Ne želimo u Irsku’, ‘Uskoče uskoči’…

Radnicima na Markovu trgu obratili su se vođe Štrajkaškog odbora, a predstavnici prosvjednika krenuli su u Banske dvore gdje će ih primiti premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da radnici traže plaće za srpanj i kolovoz, smjene uprava Uljanika i 3. maja i očuvanje radnih mjesta.

Uoči dolaska štrajkaša, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, nakon kojega je izjavio da je optimist jer je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali uskoro dobiti.

Opći štrajk u riječkom brodogradilištu 3. maju i pulskom Uljaniku, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, nakon što radnici nisu primili plaće za srpanj.

Štrajkaški odbor najavio je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom “3. maju” traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI