Radni sastanci Predsjednice Grabar Kitarović u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini

Radni sastanci Predsjednice Grabar Kitarović u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini

U nastavku službenog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. Nakon toga predsjednica Grabar-Kitarović održala je odvojene radne sastanke s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom te s predstavnicama udruge koja okuplja majke iz Srebrenice.

O procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine hrvatska Predsjednica razgovarala je s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. U središtu pozornosti razgovora bili su napori na dovršetku ispunjavanja upitnika Europske komisije na kojega Bosna i Hercegovina mora odgovoriti kako bi ishodila status kandidata za članstvo u Uniji.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko suglasili su se kako je nužno da političke stranke u Bosni i Hercegovini postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast.

Nakon sastanka visoki predstavnik Inzko kazao je kako su uz problem izmjena izbornog zakona razmotrili i druge izazove koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu euroatlantskih integracija, u čemu Hrvatska može pomoći svojim iskustvom.

U sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatska se Predsjednica sastala s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem koji joj je prenio informacije o stanju Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, a time i Hrvata koji su većinom katolici. Kardinal Puljić nakon sastanka je kazao kako se stanje u Bosni i Hercegovini mora što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljudi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju. Dodao je kako će posjet predsjednice Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u Bosni i Hercegovini. “Ovu zemlju treba voljeti i za nju se boriti, no ne možemo je izgrađivati ako će se netko u njoj smatrati privilegiranim. Mi ovdje živimo i želimo opstati”, kazao je vrhbosanski nadbiskup nakon susreta s hrvatskom Predsjednicom.

Na kraju prvog dana službenog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednica Grabar-Kitarović susrela se predstavnicama udruge koja okuplja majke iz Srebrenice.

Predstavnice udruge “Majke Srebrenice” odale su priznanje hrvatskoj Predsjednici za potporu koju im je pružala istaknuvši kako među njima nema nikakvih nesporazuma. Prilikom susreta razgovaralo se i o konferenciji planiranoj 2018. sa studentima šest država s područja bivše Jugoslavije na kojoj bi se razgovaralo o srebreničkom genocidu.

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI