Putin svakim danom sve više liči na Voldemorta? Privezao je svoja ‘rusofobijska’ kolica na najnoviji vagon kulturnog rata

Putin svakim danom sve više liči na Voldemorta? Privezao je svoja ‘rusofobijska’ kolica na najnoviji vagon kulturnog rata

Zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin odvojio vrijeme od bombardiranja ukrajinskih civila i uhićenja disidentskih moskovskih baka kako bi se usporedio s britanskim autorom J.K. Rowling? Prošli tjedan, u petak, u još jednom video obraćanju punom pritužbi, Putin je osudio “otkazivanje” Rusije, uspoređujući stigmatizaciju svoje zemlje sa široko rasprostranjenom osudom stajališta autora Harryja Pottera o transrodnim ženama.

Putin je pogriješio u svojoj invaziji na Ukrajinu i očito je očekivao da će ruske trupe biti srdačno dočekane. Je li doista mislio da će Rowling pozdraviti podršku čovjeka koji svakim danom sve više liči na Voldemorta?

Franšiza o Harryju Potteru nije tako čudan dodatak ovoj međunarodnoj krizi kao što bi se moglo misliti. Iako osim što prikazuju ozbiljne financijske i osobne poteškoće uzrokovane sankcijama Rusiji, zapadni mediji također su više puta isticali da te mjere Rusima uskraćuju Netflix, Facebook i McDonald’s.

Nasljednik i ruskog i sovjetskog carstva dugo je bio tipiziran kao jazbina epskih fantastičnih negativaca. Prvo, predsjednik Ronald Reagan nazvao je SSSR “carstvom zla”, čija je egzistencijalna prijetnja zahtijevala izgradnju raketnog obrambenog sustava “Ratovi zvijezda”. Kasnije su se neki od željnih sovjetskih čitatelja koji su gutali lažne prijevode “Gospodara prstenova” uvjerili da je Mordor zamjenica Sovjetskog Saveza i da su Orci karikatura ruskog naroda.

U vrijeme kada je Putin anektirao Krim 2014. godine, Ukrajinci su na internetu rutinski osuđivali “Orkove osvajače” koje je poslao Mračni gospodar Kremlja. Bilo je samo pitanje vremena kada će Dumbledoreova vojska biti pozvana u ideološku službu.

Harry Potter je mnogo značio Rusima tijekom godina. Brojna videopredavanja pisca Dmitrija Bykova o svemu, od Harryja Pottera i Hladnog rata do Harryja Pottera i koronavirusa, nastavljaju skupljati preglede na više platformi. Na ruskom internetu buja fanfikcija o Harryju Potteru, dok je serijal Dmitry Yemets “Tanya Grotter”, koji nepogrešivo zrcali radnju serije “Potter”, dobio šamar tužbom kada se usudio prijeći granice Rusije u nizozemskom prijevodu.

Zloslutnije (i smiješnije) bilo je bijes ruskih odvjetnika da je fizički portret Dobbyja, kućnog vilenjaka u “Harryju Potteru i odaji tajni”, navodno napravljen po uzoru na Putina.

Društveni mediji i internetski memovi dosljedno su pretvarali zaraćene vođe u karikature dobra i zla. Putin bi mogao propustiti svoje vilenjačke dane. Ali zašto uvoditi kulturu otkazivanja?

Iz istog razloga koji motivira većinu Putinovih postupaka: oportunizam. Ruski državni mediji već godinama vode razgovore američkih desničara, čak i prije nego što su se pridružili Tuckeru Carlsonu u savršenoj povratnoj petlji. Ruski stručnjaci vole upozoravati na opasnosti političke korektnosti, prikazujući SAD i Zapadnu Europu kao ljevičarsku distopijsku noćnu moru koja potiče pedofiliju i sve osim zabranjuje majke i očeve. Rusija je, dakle, posljednja, najbolja nada tradicionalne obitelji.

Putin je godinama odbacivao praktički svaku kritiku ruske politike kao “rusofobiju” – slijepu, iracionalnu mržnju prema Rusiji. Priče o tome da su ruski filmovi i glazba isključeni ili odbačeni iz rasporeda nastupa božji su dar za rusku propagandu.

Ovi incidenti su žalosni, ali nisu iznenađujući. Jesmo li zaboravili na zamjenu kiselog kupusa “kupusom slobode” tijekom Prvog svjetskog rata ili, kad smo već kod toga, američkih japanskih logora za interniranje? Unatoč tome što bi neokonzervativci mogli misliti, ovo nije buđena kultura koja divlja; upravo vrtna sorta ksenofobija je ono što ratovi neizbježno izazivaju.

Putin je privezao svoja “rusofobijska” kolica na najnoviji vagon kulturnog rata. Nikakve međunarodne sankcije ga ne mogu spriječiti da se pridruži onome što suvoditelji serije “Otkaži me, tata” Katelyn Burns i Oliver-Ashe Kleine nazivaju “otkaži ekonomiju kulturalnog prevara”.

Tipično, ovi prevaranti koriste tvrdnje o otkazivanju kako bi sebi dali veću platformu, ali takav ekspanzionizam do sada je bio kratak od kriminalne invazije na njihove susjede.

Pa gdje je J.K. Rowling se uklapala u sve ovo? Rowling je od voljene dječje autorice postala “rodno kritička feministica” (ako pitate njezine pristaše) ili besramna transfoba (ako pitate njezine kritičare). Nakon godina promicanja plana temeljenog na “tradicionalnim vrijednostima”, Putin je pogriješio gledajući Rowling kao suputnicu, zaboravljajući da je toliko razočaranja njezinih obožavatelja vjerojatno posljedica činjenice da je, u gotovo svakom drugom pitanju kulturnog rata, Rowling je zauzela progresivan stav.

Rowling je odmah uzvratila Putinu na Twitteru, rekavši: “Kritike zapadne kulture otkazivanja vjerojatno nisu najbolje napravljene od strane onih koji trenutno ubijaju civile zbog zločina otpora ili koji zatvaraju i truju svoje kritičare.” Naravno da je u pravu.

Putin stvarno mora dati ostavku dok je ispred. Što više govora drži, to zvuči bezveznije. Rowling, kojoj nisu strane kontroverze, daje bolji model u svojim romanima o Harryju Potteru. Vladimir Vladimirovič, trebao bi zastati prije nego što objavi svoje sljedeće javne izjave. Vrući mediji nisu njegovi prijatelji. Sljedeći put, možda poslati sovu.

Mišljenje Eliota Borensteina, CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

Eliot Borenstein (@eliotb2002) je profesor ruske i slavistike na Sveučilištu New York. Autor je knjiga “Plots Against Russia: Conspiration and Fantasy after Socialism” i “Meanwhile, in Russia…: Russian Internet Memes and Viral Video”. Više o njegovom radu pročitajte na eliotborenstein.net.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI