Putin is brutal! AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden poziva na suđenje za ratne zločine nakon što su se pojavile slike iz Buče

Putin is brutal! AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden poziva na suđenje za ratne zločine nakon što su se pojavile slike iz Buče

Američki Predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su zvjerstva koja su navodno počinile ruske snage u Buči u Ukrajini “ratni zločin” i pozvao na suđenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Američki predsjednik, međutim, nije ubojstva označio kao “genocid”, ali je rekao da razmatra dodatne sankcije Rusiji.

Biden je rekao da slike koje dolaze iz Buče opravdavaju nazivanje Putina “ratnim zločincem”, dodajući, “ali moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti pružati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe i moramo dobiti sve detalji kako bi ovo moglo biti stvarno – suđenje za ratni zločin.”

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je kasnije u ponedjeljak da SAD još nisu vidjeli dokaze o “sustavnim” ubojstvima koja bi opravdala označavanje onoga što je u Ukrajini u tijeku genocidom.

“Na temelju onoga što smo do sada vidjeli – vidjeli smo zvjerstva. Vidjeli smo ratne zločine. Nismo vidjeli da se razina sustavnog lišavanja života ukrajinskog naroda podigne na razinu genocida”, rekao je Sullivan tijekom Brifing za novinare Bijele kuće.

Ali slike iz Buče, rekao je Sullivan, naglašavaju da “sada nije vrijeme za samozadovoljstvo”, naglašavajući važnost stalne potpore SAD-a Ukrajini. Rekao je da administracija “radi danonoćno” kako bi ispunila zahtjeve za sigurnosnu pomoć iz Ukrajine, s detaljima o dosadašnjem odgovoru SAD-a i saveznika i nagovještavajući nadolazeću “dodatnu vojnu pomoć u narednim danima”.

“Očekujemo da će se dodatne nove sposobnosti isporučiti u bliskoj budućnosti. Ne možemo uvijek oglašavati ono što se isporučuje iz poštovanja prema našim saveznicima i partnerima ili zbog operativnih osjetljivosti, ali krećemo se brzinom i učinkovitošću za isporuku,” dodano.

Sullivan je također potvrdio da će SAD ovog tjedna uvesti dodatne sankcije Rusiji, rekavši da administracija “koordinira s našim saveznicima i partnerima o tome koji će točni parametri biti”.

Bijela kuća je odbila ulaziti u pojedinosti o tome kako bi se napredovao Bidenov poziv na suđenje za ratne zločine Putinu, a Sullivan je rekao da će se SAD morati “konsultirati s našim saveznicima i partnerima o tome što ima najviše smisla kao mehanizam”.

Bidenova ocjena da ubojstva nisu predstavljala genocid dovela ga je u sukob s onom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je taj izraz upotrijebio tijekom intervjua za CBS u nedjelju.

“Ovaj tip (Putin) je brutalan i ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli”, rekao je Biden.

Slike objavljene ovog vikenda prikazuju tijela civila razbacana po ulici nakon povlačenja ruskih snaga, a novinari CNN-a uočili su masovnu grobnicu u gradu, a stanovnici kažu kako vjeruju da je u njoj pokopano najmanje 150 ljudi.

Scene iz kijevskog predgrađa Buča izazvale su bijes međunarodne zajednice, a zapadni čelnici pozivaju na istrage ratnih zločina i nove sankcije Rusiji.

Očekuje se da će američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield u utorak pozvati UN da suspenduje Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, što će ona učiniti prema predsjednikovim uputama, izjavila je tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki tijekom brifinga za novinare u ponedjeljak.

“On vjeruje da je smiješno da Rusija bude članica Vijeća za ljudska prava i sigurno je veleposlanica o tome razgovarala danas… i ona će nastaviti zastupati u svojoj ulozi kada se vrati u New York”, rekla je Psaki.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u nedjelju da će State Department pomoći dokumentirati sve napade ruskih vojnika na ukrajinske civile. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je smrt civila u Buči “brutalnošću” i rekao “snažno pozdravljam” istragu Međunarodnog kaznenog suda, koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je opsežna snimka mrtvih civila u Buči “lažna” i da “ni jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih radnji” tijekom ruske okupacije grada. “U naselju Kijevske regije rusko vojno osoblje isporučilo je i izdalo 452 tona humanitarne pomoći civilima”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ruska vojska, rekao je Sullivan tijekom brifinga, “revidira svoje ratne ciljeve” u Ukrajini, upozoravajući da bi se sljedeća faza invazije mogla “odužiti” s ciljem Rusije da “opkoli i nadvlada” istočnu Ukrajinu.

Sullivan je rekao da je Bijela kuća procijenila da će se Rusija usredotočiti na poraz snaga u provincijama Luhansk i Donjeck i da bi potencijalno mogla proširiti svoju snagu i prisutnost dublje u Ukrajini.

Ova je priča ažurirana komentarima savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki.

Ukrajinski dužnosnici pokazali su međunarodnim medijima uklanjanje pet tijela iz podruma u Buchi, predgrađu Kijeva koje su nedavno ponovno zauzele ukrajinske snage.

Tim CNN-a posjetio je podrum i vidio tijela prije uklanjanja. Bili su u poodmakloj fazi raspadanja.

Ruski vojnici su mučili i pogubili pet muškaraca, rekao je CNN-u na terenu savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gerashchenko.

Muškarci su pronađeni na području koje je do prije nekoliko dana držala ruska vojska. Nekoliko lisičjih rupa, rovova i položaja za oklopna vozila još uvijek je bilo vidljivo oko mjesta, kao i ostaci ruskih obroka. Nekoliko slova “V” – neformalnih simbola za rusku vojnu kampanju – također je naslikano na ulazu u teritorij.

Mrtvima su ruke bile vezane na leđima, a većina ih je imala više prostrelnih rana, ne samo na glavi, već i na donjim udovima. Na podu je pored tijela bilo nekoliko čahura.

Volonteri su uklonili tijela i smjestili ih u vreće za tijela, koje su kasnije odvezene.

Volonter je za CNN rekao da su izvlačili tijela u velikom broju, rekavši: “to je u stotinama, a ne u desecima.”

Dobrovoljac i njegova jedinica pokazali su CNN-u vreće tijela najmanje 30 ljudi koji su pronađeni u nedjelju, plus dodatnih devet u ponedjeljak, uključujući petero pronađenih u podrumu.

Ta je jedinica jedna od nekoliko koje djeluju na periferiji Kijeva.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Getty Images/ The Press White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI