Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH odbacio zahtjeve iz Republike Srpske

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH odbacio zahtjeve iz Republike Srpske

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini u srijedu je odbacio pozive parlamenta Republike Srpske za revizijom odluka kojima su nakon rata uspostavljene različite strukture državne vlasti na razini BiH te je poručio vlastima u Banjoj Luci kako se one ne mogu pozivati ni na nikakav suverenitet jer opstanak RS ovisi isključivo o opstanku BiH kao države.

U posebnoj izjavi objavljenoj u povodu zaključaka što ih je vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS usvojila u utorak, Upravni odbora Vijeća za provedbu mira istaknuo je kako te zaključke u cijelosti odbacuje jer se oni temelje na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego provedbom reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju”, stoji u izjavi.

Zastupnici vladjuće većine u parlamentu RS u utorak su usvojili izjavu kojom su ustvrdili kako su reforme provedene nakon rata u BiH rezultat “nasilja predstavnika međunarodne zajednice” te su zatražili njihovo poništavanje kao i pregovore s drugom entitetom o tome kakve bi ovlasti država eventualno mogla zadržati. Ukoliko se to ne bi dogodilo najavili su kako će sami donijeti novi ustav kojim će RS-u vratiti pravo na svoju vojsku, carine i obavještajnu agenciju.

Pritom su se pozvali na tumačenje po kojemu izvorni suverenitet pripada entitetima i konstitutivnim narodima, a ne BiH kao državi.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je vladajuću većinu u RS kako je BiH je priznata kao suverena država 1992. godine te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, kako su naveli, jednostavno su u suprotnosti s ovim činjenicama.

“BiH uživa suverenitet a ustav BiH ne ostavlja prostor za ‘suverenitet’ entiteta, koji pravno postoje samo na temelju ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH”, podsjetili su u izjavi dodajući kako stoga RS nema pravo na otcjepljenje od države koja jedina ima priznati teritorijalni integritet, političku neovisnost i suverenitet.

Odluke koje u RS smatraju spornim ranije je potvrdio Ustavni sud BiH, a one su obvezujuće i RS nije u prilici birati koje će od njih provoditi. Također mora poštovati i provoditi odluke koje se donose na razini državnih tijela vlasti, tumačenje je Upravnog odbora, tijela koje je u ime međunarodne zaduženo nadzirati poštivanje Daytonskog sporazuma, a koje čine najutjecanije zapadne zemlje te Turska i Rusija. Ruska Federacija ovaj se put distancirala od zajedničke izjave tog tijela.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iskazali su punu potporu tijelima na državnoj razini potrebnim za uspješno funkcioniranje oba entiteta te su pozvali vlasti Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija.

Potvrdili su i potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice Valentinu Inzku i njegovu mandatu s izvršnim ovlastima čije ukidanje uporno traže iz Banje Luke. (Hina)

Foto: OHR – BiH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI