MORH: Pet protupožarnih aviona sudjelovalo u gašenju četiri požara

MORH: Pet protupožarnih aviona sudjelovalo u gašenju četiri požara

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirane su u petak u gašenju četiri požarišta s ukupno pet protupožarnih aviona, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Prvi požar na području Mrdakovica – Benkovačka cesta – Raslina kod Šibenika gasila su dva Airtractora AT-802.

Ostala tri požara uočio je pilot Airtractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah pristupio njihovom gašenju i to prvo kod mjesta Radonić – Nakići kod Drniša, zatim na području Lećevice- Kapetanovići u zagorskome dijelu Splitsko-dalmatinskoj županiji te na požarištu Biokovo – Kamenik.

Na požarište na Biokovu upućene su i dodatne snage i to dva Canadaira CL-415.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara Raslina kod Šibenika bojnik Danijel Kos rekao je kako su sa gašenjem požara započeli dok je bio u samom začetku i za nepunih sat vremena gašenja oba Airtractora izbacili su oko 20-ak vodenih bombi, nakon čega je požar stavljen pod nadzor, a na terenu su ostali vatrogasci koji provode sanaciju požarišta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne su snage do danas sudjelovale u gašenju 52 požara (17 u Zadarskoj, po 16 u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj te po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 49 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza 2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH. (Hina)

Foto/HRZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI