Četiri protupožarna zrakoplova gase požare kod Šibenika i Drniša

Četiri protupožarna zrakoplova gase požare kod Šibenika i Drniša

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu angažirano je šest protupožarnih zrakoplova iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika požar gase  dva kanadera CL-415 i tri airtractora AT-802, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan kanader.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezoneja zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara – deset u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara provedeno je i 16 protupožarnih izviđanja zrakoplovima airtractor AT-802, a ukupno su zračne PP snage ostvarile oko 105 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 2700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca te 8 tona vode i opreme do požarišta.

Također, u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 14 puta.

Foto: HRZ / M. Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI