Glasa li HNS protiv proračuna HDZ će ih izbacit iz Vlade poput Mosta

Glasa li HNS protiv proračuna HDZ će ih izbacit iz Vlade poput Mosta

Glasa li HNS protiv proračuna, izbacit će ih iz Vlade poput Mosta, piše u utorak Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz HDZ-a koji tvrde kako ovaj put neće popustiti ucjenama.

Ne bude li dvoje HNS-ovih ministara na sjednici Vlade u četvrtak podržalo državni proračun, premijer Andrej Plenković zahvalit će im se na suradnji i reći tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju – otkrio je Jutarnjem listu “visoki sugovornik” iz HDZ-a na pitanje što će se dogoditi ako HNS i dalje bude inzistirao da neće podržati proračun ne budu li u njemu definirane dodatne povišice učiteljima i nastavnicima kroz koeficijente ili kompenzacijske mjere.

U HDZ-u su, kaže za dnevnik nekoliko sugovornika iz vladajuće stranke, ali i iz redova koalicijskih partnera, ovaj put čvrsto odlučili ne popustiti ucjenama junior partnera i sindikalnim zahtjevima.

HDZ će, kažu, ostati dosljedan i izaći s proračunom u kojemu nema ugrađenih zahtjeva HNS-a, nego samo ono što su najavili, a to je odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a kako bi se povećala osnovica svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto.

Proračun je planiran za ovaj četvrtak, iako su iz HNS-a tražili da se prolongira na neki drugi tjedan dok se ne dogovore oko povišica prosvjetnim djelatnicima, a krajnji rok kada ga Vlada mora usvojiti je 15. studenoga.

Kako doznaje Jutarnji list ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kolegama u Vladi rekao da proračun ide u četvrtak. No, jedan sugovornik iz vrha HDZ-a, iako se i sam zalaže za tu opciju, ipak kaže da to nije sto posto sigurno. (Hina)

Foto: PR Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI