Proteklog vikenda na hrvatskim cestama zabilježeno gotovo 4600 prometnih prekršaja

Proteklog vikenda na hrvatskim cestama zabilježeno gotovo 4600 prometnih prekršaja

Tijekom proteklog vikenda policija je diljem Hrvatske pojačano kontrolirala promet i utvrdila ukupno 4588 prekršaja, od čega preko 1800 prekoračenja dopuštene brzine, izvijestio je u ponedjeljak MUP.

Policija je izvijestila da “nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja”, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu – alkohola, prekomjerne brzine, nekorištenja sigurnosnih pojaseva i uporabe mobitela u vožnji. Njihove aktivnosti, dodaju, posebno su bile usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. recidivistima.

U akciju je, ističu, bio uključen maksimalan raspoloživ broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti i nadzor brzine, testeri za droge i drugo.

Policija je zabilježila 1820 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveću prekoračenu brzinu izmjerili su brodsko-posavski policajci – 221 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa zabilježena su 482 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,4 promila zabilježena je PU koprivničko – križevačkoj.

Zabilježena su i 467 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 194 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, izvijestio je MUP.

Najviše ‘pijanih’ vozača zaustavljeno je na zagrebačkom području, njih 141, dok je najmanje ovoga puta, samo ćetiri, zabilježeno u PU krapinsko-zagorskoj.

Zagrebačka policija zabilježila je i najviše prekršaja prekomjerne brzine – 272, dok ih je najmanje utvrdila požeška policija, njih 13.

Sigurnosne pojaseve najčešće nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 103, dok su ličko-senjski policajci zaustavili najmanje vozača koji nisu bili vezani, tek troje.

U PU ličko-senjskoj i PU međimurskoj nije utvrđen ni jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj takvih prekršaja, 60, utvrđen u zagrebačkoj policijskoj upravi, precizirao je MUP.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (116 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,5 do jednog promila – kod njih 51, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 63 osobe koje su bile ponavljači teških prometnih prekršaja tzv. recidivisti koji su počinili 67 teških prekršaja. Od ukupnog broja zabilježenih teških prekršaja, recidivisti, njih 30, vozilo je pod utjecajem alkohola, dok je 12 osoba upravljalo vozilom prije stjecanja prava, stoji u priopćenju MUP-a.

Policija je tijekom akcije isključila iz prometa 11 osoba kojima je prethodno izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom, a devet zbog prebrze vožnje. Od ukupnog broja isključenih iz prometa njih 10 je zadržano do otrežnjenja, a protiv 16 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.

Iz MUP-a najavljuju kako će se poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastaviti do kraja godine. Policija očekuje kako će predstojećeg vikenda u povodom krštenja mošta – ‘Martinja’ biti povećan broj nesavjesnih sudionika koji će konzumirati alkoholna pića te će stoga policijske aktivnosti biti dodatno usmjerene na sankcioniranje takvih vozača i njihovo isključivanje iz daljnjeg sudjelovanja u prometu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI