STOP ISTANBULSKOJ -ZA SUVERENU HRVATSKU – Oko 40.000 prosvjednika na Trgu bana Jelačića poručili premijeru Plenkoviću: “Odlazi”

STOP ISTANBULSKOJ -ZA SUVERENU HRVATSKU – Oko 40.000 prosvjednika na Trgu bana Jelačića poručili premijeru Plenkoviću: “Odlazi”

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika na Trgu bana Jelačića u subotu je zatražilo od saborskih zastupnika da ne podrže predloženu ratifikaciju Istanbulske konvencije (IK) jer smatraju da se njome nameće “rodna ideologija” koju neće ograničiti ni popratna interpretativna izjava, a premijeru Andreju Plenkoviću poručili su: “Izdaja”, “Odlazi”.

“Izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače nema nikakvu pravnu težinu, sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene”, rekla je Marija Burazer, jedna od govornica na prosvjedu utvrdivši da joj “premijer Plenković ne treba objašnjavati što je pročitala”.

Ustvrdila je kako država koja ratificira Konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u tom dokumentu, a smatraju se “rezervama općeg karaktera”.

Tako, po njezinim riječima, nisu dopuštene ograde za ideološke odredbe “o rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, za obvezu financiranja organizacija civilnog društva niti za proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira.

Burazer: Na dokumentima na Malti “x” za transrodne osobe, a Njemačka upisuje “treći spol”

Navela je primjer malteške vlade koja je u rujnu 2017., radi rodne ravnopravnosti, uvela oznaku „X“ na službenim dokumentima za transrodne osobe, dok je Savezni ustavni sud Njemačke lani presudio da parlament do kraja 2018. mora donijeti zakon koji omogućuje upis i “trećeg spola” u rodni list.

“Kao što ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žrtve nasilja, tako interpretativna izjava neće zaštititi moje građansko pravo da mi nitko ne može teorije i ideologije nametati kao neupitnu istinu”, rekla je Burazer koja očekuje od saborskih zastupnika kojima je stalo do slobode govora i građanskih prava da glasaju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Marija Lukačin ustvrdila je pak da Istanbulska konvencija nedemokratski, nepošteno, na mala vrata, skrivajući se iza žrtava zlostavljanja, u hrvatske zakone, obrazovanje, sportska društva, kulturu, vjerske zajednice uvodi rodnu ideologiju i prisiljava cijelo hrvatsko društvo da pod prijetnjom optužbi za diskriminaciju ispovijeda rodnu teoriju kao obaveznu istinu.

“Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju kroz obrazovni sustav koji i ja financiram. Želim školu slobodnu od ideologije. I baš kao što ja nikome ne želim nametati svoj svjetonazor, neću dopustiti da to itko čini mojoj djeci“, rekla je Lukačin koja se predstavila kao poduzetnica i majka šestoro djece.

Smatra da koncept roda odvojenog od spola kako ga donosi Istanbulska konvencija nije usuglašen na razini Europske Unije niti Vijeća Europe zbog čega ju nije ratificirao velik broj država članica EU i Vijeća Europe.

Lukačin: Da Vlada brine o ženama i djeci, trgovkinje ne bi radile nedjeljom.

Poručila je također da se tu ne radi o brizi Plenkovića za za žene i djecu jer u suprotnom ne bi u Hrvatskoj imali na tisuće djece koja ne dobivaju alimentaciju iako na nju imaju zakonsko pravo, a više od sto tisuća trgovkinja ne bi radilo nedjeljom.

“Da ova Vlada brine o ženama i djeci – teško bolesna djeca dobivala bi najbolje lijekove kao što oni kupuju najbolje automobile”, poručila je Lukačin.

Članica građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” Marija Petričević upozorila je da ratifikacijom Konvencije Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge koje se u Hrvatskoj bave zaštitom ljudskih prava “samo nekih ljudi”.

“Ratifikacijom Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge i aktiviste koji godinama primaju novac iz proračuna za zaštitu žena i ljudskih prava – a onda, u plaćenom, radnom vremenu – djeluju kao parapolitičke organizacije”, rekla je Petričević.

Udruge je prozvala također da dobivaju novac da štite prestrašenu djecu, a one organiziraju kampanju protiv referenduma o braku ili prosvjeduju protiv Katoličke Crkve.

Petričević: Ne želim da se izdvaja milijarda kuna za provedbu IK

Rekla da ne želi da Hrvatska plaća milijardu kuna poreznog novca za financiranje aktivnosti koje nemaju veze sa zaštitom žena i djece ni da odbor GREVIO koji se sastoji od 10 žena koje sve zastupaju i promoviraju rodnu ideologiju ima ovlasti uplitati se u hrvatske politike, financije i pravosuđe.

Zastupnica u prva dva saborska mandata Gordana Turić također je izrazila nezadovoljstvo radom pojedinih, prozvavši ih da javni novac troše na borbu protiv hrvatskog identiteta, tradicionalnih vrijednosti, nazivajući obrambeni Domovinski rat građanskim. Upozorila je da se kroz obrazovni sustav želi nametnuti „rodna ideologija“ i negirati hrvatski identitet.

Čelnica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić, jedna od sudionica prosvjeda, kazala je da je nužno provođenje hrvatskih zakona koji već sada imaju ugrađenih 48 mjera, a koje IK predviđa za zaštitu žena i borbu protiv nasilja. U Konvenciji spornim smatra to da se, bez obzira na interpretativnu izjavu Vlade uvodi rodna ideologija u obrazovni sustav i pravosuđe. Ističe i da se ratifikacijom Konvencije državi uvodi obveza financiranja udruga od kojih, kazala je, veliki dio funkcionira kao parapolitičke organizacije, odnosno kao udruge koje se kao bave zaštitom žena, a ustvari financiraju svoju ideološku i političku borbu javnim novcem. Treći sporni element Konvencije je nadzorni mehanizam njezinog provođenja – GREVIO, navodi Markić, koja ga vidi kao nadtijelo koje će se uplitati u hrvatske financije i u obrazovni sustav te u odluke onih predstavnika građana koje su oni izabrali na parlamentarnim izborima.

Novinari su Markić pitali što je drukčije u odnosu na prijašnje stanje u državama koje su ratificirale Konvenciju, a ona je odgovorila kako je, primjerice, Malta uvela da se u sve dokumente kao spol može upisati ‘x’, a u Njemačkoj je, dodaje, Bundestag obvezan uvesti treći rod u rodnu listu. Te su zemlje to uvele, kazala je, radi toga jer je rodna ideologija dio pravnog sustava, odnosno zakoni nameću uvođenje rodne ideologije, odnosno koncept roda odvojen od spola.

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku, uoči skupa kazao je među ostalim kako želi da se u Hrvatskoj donose zakoni koji će odlučivati o našem društvu, a ne da Hrvatska bude ideološka kolonija kojoj će netko drugi određivati kako ćemo se mi trebati ponašati.

Na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije (IK), prema procjeni, okupilo se 40-ak tisuća ljudi.

Tijekom prosvjeda na Trgu bana Jelačića sudionici su skandirali: “izdaja”, i “odlazi” te “Ovo je Hrvatska” i “Vukovar”. Uz brojne istaknute transparente protiv Istanbulske konvencije i “rodne ideologije”, sudionici su pozvali saborske zastupnike demokršćanske orijentacije da ne glasaju za IK.

Među brojnim parolama nalazile su se i one s porukama “Lažeš Andreja”, “Pročitali smo, pročitani ste”, “Premijer razbija HDZ i Hrvatsku – za Domovinu”, “Vlado srami se”.

Prema policijskim informacijama, na prosvjedu koji je potrajao do 13 sati nije bilo incidenata.

Iako su prosvjednici s Trga bana Jelačića ranije planirati krenuti na Trg sv. Marka, odustali su od te namjere, uz objašnjenje da ih za tako nešto ima previše, te se zaustavili kod Kamenitih vrata u zajedničkoj molitvi za Domovinu.

Prosvjedni skup pratile su i jake policijske snage.

Potporu ratifikaciji Konvencije dala je Mladež HDZ-a.

Izvor/HRT/Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek
foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI