Prosvjedna akcija “Festival slobode” protiv mjera Stožera za suzbijanje koronavirusa: “Nećemo odustati od naših temeljnih prava. Pozivamo vas da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja”

Prosvjedna akcija “Festival slobode” protiv mjera Stožera za suzbijanje koronavirusa: “Nećemo odustati od naših temeljnih prava. Pozivamo vas da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja”

Više od 3.ooo hrvatskih građana okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17 sati u subotu kako bi sudjelovali na prosvjednom okupljanju pod nazivom “Festival slobode” u organizaciji inicijative “Prava i slobode” koji je nastao kao odgovor na mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za suzbijanje koronavirusa.

Uz turistički autobus glazbu pušta popularni pjevač i DJ Tony Cetinski koji svako malo uzvikuje parole poput: “Sami se zauzimamo za sebe”, “Mi smo budni”, “Lijepo vas je vidjeti u tolikom broju”, “Samo pozitiva!”, a okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i točka” te “Vjerujemo snazi koju imamo”.

Okupljenima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića obratila Anita Šupe te rekla: “Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin, svima je dosta i zato smo se okupili danas ovdje. Osvrnula se i na mjere rekavši da one nemaju zdravstvene ni ljudske podloge.

“Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćenom nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć a time je mnogima ugroženo zdravlje i život. Uskraćeno nam je pravo na rad, cijele grupe su ostale bez posla i bez prihode, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima”, poručila je Anita Šupe.

Također je rekla da nema osobe kojoj se život nije promijenio: “Zato je i nastala ova građanska inicijativa. Nećemo odustati od naših temeljnih prava. Pozivamo vas da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja, pravo na slobodu izbora i na slobodu mišljenja i govora te na istinite informacije koje su nam uskraćene”, poručila je Anita Šupe.

“Mi smo ljudska bića, a život nam se sastoji od kontakata, obitelji i svega što je ljudsko. Važno je stati i osjetiti kako se prostor ljudskosti oko nas suzio i kako se steže obruč i to na svim razinama. Cenzurirani smo, zabranjuje nam se misliti. Zabranjen nam je kontakt s našim najmilijima, ne možemo ni na sprovode niti izraziti sućut. Na svim razinama našeg bića je stavljen lokot i to je pravi lockdown. Koje su posljedice tog lokota, za nas i naše?”, započeo je svoj govor Velimir Ponoš, dodavši da mediji pucaju jedno te isto.

Mi ne znamo za druge bolesti izvan koronavirusa, kao da ne postoji život izvan korone. Također je poručio: “Nas se tretira kao zamorce i na nama se rade pokusi. Mi nismo ničije igračke i nismo ničiji instrumenti. Provode se mjere Stožera nasilno i bez uvida u posljedice. Provodi se diktatura. Ne može maska na moje lice bez mog odobrenja, to kaže ustav i zakon. Ja nisam zamorac, a ovo ne bi smjeli raditi ni zamorcima”.

Na “Festival slobode” je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre i ukupno 20 gradova Hrvatske.

Organizator prosvjeda tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na korona razini.

Također, u prijepodnevnim satima  organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.

Policijska uprava zagrebačka za Hrvatsku izvještajnu agenciju (HINA) potvrdila je, da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom “Festival slobode”.

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja, kazali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI