Prosvjed Uljanikovih radnika: traži se da uprava izađe pred radnike i ostavka Rossande

Prosvjed Uljanikovih radnika: traži se da uprava izađe pred radnike i ostavka Rossande

Oko 1500 radnika Uljanika u ponedjeljak je, nakon što su stupili u štrajk, izašlo na ulice, a predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac je rekao kako traže da Uprava dođe pred radnike, da im objasni zašto nema plaće za rujan te da predsjednik Uprave Gianni Rossanda danas dade ostavku.

Radnike su na središnjem trgu – Forumu dočekali pulski gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Robert Cvek i istarski župan Valter Flego, no oni se nisu zaustavili, kao što je bio običaj tijekom prosvjeda u rujnu, nego su ih ignorirali, a uz povike protiv IDS-a i gradske uprave nastavili su dalje.

“Uljanikovi radnici negoduju prema svima, pa tako i prema lokalnoj samoupravi, no svi dobro znaju kako lokalna uprava u Uljaniku ima samo 0,3 posto vlasništva i da, nažalost, svoj problem ne mogu riješiti na Forumu, već jedino na Markovu trgu”, rekao je Miletić novinarima. Dodao je kako se država, koja ima 25 posto dionica, nije udostojila niti predložiti članove Nadzornog odbora, a kamoli učiniti nešto više.

“Na taj način je vrlo jasno pokazala koja je njena odgovornost prema brodogradnji u Hrvatskoj. Znamo da je Uljanik grupa danas 75 posto hrvatske brodogradnje – stoga, osim ovog dijela koji se odnosi na isplatu plaća za rujan, trebamo razmišljati koja je budućnost hrvatske brodogradnje”, izjavio je gradonačelnik Miletić i dodao kako smatra da brodogradnju treba očuvati, da Hrvatskoj treba proizvodnja i industrija te da se, kako je rekao, “sve karte ne mogu staviti samo na turizam jer to nije ispravno”.

Kad je riječ o odnosu Uprave prema radnicima, rekao je kako je ona – koliko je upoznat – Vladi predložila način isplate te plaće, ali oni ne mogu iz mjeseca u mjesec čekati hoće li Vlada dizati jamstva za plaću, nego trebaju razmišljati što je dugoročno održivo za hrvatsku brodogradnju.

Istarski župan Valter Flego ocijenio je kako radnici znaju da je prava adresa Markov trg, a ne Forum.

“Radnici su upoznati s našim stajalištima te je od iznimne važnosti da smo mi uz radnike, što smo već bezbroj puta poručili”, istaknuo je Flego.

Na pitanje je li to obračun Zagreba i HDZ-a s Istrom i IDS-om preko Uljanika, Flego je odgovorio kako se takve teme preko leđa radnika ne smiju otvarati.

“Idemo mi spasiti Uljanik. Mišljenja sam da se stvar može spasiti, no nemojmo preko leđa radnika uvoditi politikanstvo”, poručio je Flego.

Radnici su nakon Foruma stigli pred zgradu Istarske županije s povicima “Lopovi, lopovi”, nakon čega su nastavili hodati gradskim ulicama uz potporu građana. Kratko su zastali ispred prostorija Uljanik Plovidbe, gdje su također vikali “Lopovi, lopovi”, a zatim su se vratili u krug brodogradilišta.

“Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da im objasni zašto nema plaće i zašto nam ljudi odlaze. Tražimo od predsjednika Uprave Giannija Rossande da tijekom današnjeg dana da ostavku te da nova Uprava smijeni postojeću garnituru koja nije radila u interesu Uljanikovih društava. To je jedino rješenje za nas”, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je kako od države očekuje da predloži dva preostala člana Nadzornog odbora.

Da bi Nadzorni odbor, koji ima pet članova, mogao funkcionirati, potrebna su tri člana, a Skupština Uljanika prošlog je utorka izabrala samo jednog. Preostala dva treba imenovati Trgovački sud u Pazinu.

Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI