BANDIĆEVE OTIMAČINE Prosvjed udruga “Dosta je!” protiv gradonačelnika Bandića

BANDIĆEVE OTIMAČINE Prosvjed udruga “Dosta je!” protiv gradonačelnika Bandića

Inicijativa “Zagreb te zove” i udruge “Siget”, “Zelena akcija” i “Pravo na grad” najavile su novi prosvjed protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom “Dosta je!” koji će se održati u subotu, 1. veljače u 16 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Veliki prosvjed protiv, kako kažu, “Bandićeve otimačine” treći je u nizu, a nakon dva prosvjeda “Odstupi!” i “Kriv si!”, koji su održani u subotu tijekom izborne šutnje u sklopu predsjedničkih izbora, prosvjednici će gradonačelniku Bandiću ovaj put poručiti: “Dosta je!”

U organizaciji prosvjeda ovaj su se put pridružile i udruga za zaštitu okoliša “Zelena akcija” i udruga “Pravo na grad” koja djeluje protiv privatizacije i prekomjerne ekonomske eksploatacije javnih i zajedničkih dobara te prostora.

Istaknuli su da prosvjed organiziraju jer gradonačelnik Bandić “za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje”.

Smatraju i da bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu potporu HDZ-a u Gradskoj skupštini. “Premijer Andrej Plenković odlučio se vezati pupčanom vrpcom s Uskokovim optuženikom i jasno je da snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić”, ocijenili su.

Za prosvjed su odabrali 1. veljače jer će nekoliko dana poslije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji donosi mnoge problematične izmjene na koje je stiglo više od 30.000 primjedaba građana, a koje su odbijene.

Prosvjednici će od zastupnika u Gradskoj skupštini tražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava Zagreb, a prvi korak prema tome je glasanje protiv “štetnog GUP-a”.

“Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom te donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio”, istaknuli su organizatori prosvjeda.

Na dan prosvjeda, 1. veljače počinje i novi sustav naplate odvoza otpada, kad će kućanstva dobiti i veće račune.

“Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer će računi, umjesto da pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno poskupjeti – svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego dosad”, ustvrdili su.

Organizatori su najavili da će prosvjed svojim nastupom poduprijeti i nekoliko glazbenika. (Hina)

Foto: screenshot/ Izvor/ Facebook

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI