Prosvjed sindikata obrazovanja: Nemamo pravo odustati, idemo dalje!

Prosvjed sindikata obrazovanja: Nemamo pravo odustati, idemo dalje!

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u srijedu s prosvjeda na Markovu trgu da učitelji i profesori u štrajku nemaju pravo odustati od svojih zahtjeva za povećanjem plaća te da idu dalje sa štrajkom i prosvjedima.

“Vi ste postali nada građanima Hrvatske, primjer našoj djeci i učenicima da je vrijedno boriti se za bolje sutra. Zajedništvo je ono što nas je dovelo danas ovdje, zajedno nemamo pravo odustati, moramo dati motiva svima u zemlji da je vrijedno boriti se za bolje obrazovanje i bolju domovinu”, uskliknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem pred oko 2000 prosvjednika okupljenih na Markovu trgu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” .

Upozorila je kako su poruke iz Vlade da ima novca za sve, osim za rješavanje problematike u sustavu obrazovanja. “Obrazovni radnici i svi zaposlenici u sustavu obrazovanja ne trebaju vaše mrvice sa stola. Želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa”, poručila je Šprem.

Ustvrdila je da svakodnevno prima poruke učitelja da se ustraje u pritisku na vlast da riješi problem zaostajanja plaća u obrazovanju. “Reforma obrazovanja nije započela reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja”, istaknula je Šprem uz glasnu podršku prosvjednika.

Sindikalni prosvjed na Markovu trgu sa zahtjevom za povećanjem koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u odgoju i obrazovanju započeo je u podne.

Sat vremena sindikalci su skandirali Vladi “6,11” i “Dolje Vlada”, a nakon završetka govora prosvjednici su zapjevali “Moju domovinu” i “Kad bi svi”…

Prosvjetni radnici su “najuspješnija reprezentacija Hrvatske”

Sindikalni čelnici nosili su navijačke majice uz poruku da “predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje u školskim klupama”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je kako je Vlada tek 18. dan štrajka primijetila učitelje i profesore u štrajku i tada počela pregovore, a premijer Andreju Plenkoviću poslao je poruku da ako prihvati njihove zahtjeve, da je onda on pobijedio.

Prosvjednicima se obratio i glavni tajnik slovenskog Sindikata odgoja i obrazovanja i potpredsjednik Europskog povjerenstva sindikata obrazovanja Branimir Štrukelj poručivši hrvatskim kolegama da ustraju u naporima za povećanjem plaća.

U srijedu su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, a Mihalinec je kazao kako se konačna ponuda Vlade očekuje u ponedjeljak, što je i potvrdila ministrica Divjak. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI