Mrak-Taritaš: Iz izvršenja proračuna vidi se neefikasno trošenje gradskog novca ,razlog Bandićeva “politička utrka”

Mrak-Taritaš: Iz izvršenja proračuna vidi se neefikasno trošenje gradskog novca ,razlog Bandićeva “politička utrka”

Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci te rebalans proračuna ključne su teme naredne sjednice Skupštine pa se na to danas na tiskovnoj konferenciji Glasa I HSU referirala Anka Mrak Taritaš.

Tu piše sve. Točno piše kako se upravlja gradom a iz brojaka se može vidjeti kako naš gradonačelnik uoči izbora kupuje glasove građana a sad kupuje i saborske zastupnike, naglasila je Anka Mrak Taritaš, tako kad vidite realizaciju proračuna, onda vidite kako je kad je riječ o udrugama realizacija 87, 78 posto, a kad je riječ, recimo o komunalnoj infrastrukturi realizacija je 26,8 posto. Druga priča koje je vrlo zanimljiva je žičara I ona je za mene primjer načina kako se upravlja gradom. Krajem 2007. je otišla u remont. Kad smo raspravljali o proračunu za 2018.godinu jako smo se hvalili kako je ugovoreno dovoljno novaca, 128 milijuna kuna. No, od toga ništa pa prema tome drage Zagrepčanke I dragi Zagrepčani, 2019.godine se nećete voziti žičarom. Ja bih bila najsretnija da se vozimo 2020. ali povijest je učiteljica života I jako je teško to očekivati.

Anka Mrak Taritaš se osvrnula I na garažu ispod Srednjoškolskog igrališta naglasivši kako su se kroz jedan ured isfinancirale analize I studije a prva je dozvola izdana 2005.godine a zadnja je izdana 2010.godine. Za sve dozvole je utrošeno sedam I pol milijuna kuna . a sad u proračunu vidimo da se dalje rade analize.

Za kraj se moram osvrnuti na financiranje iz fondova Europske unije, naglasila je Mrak Taritaš, tu mislim na javne objekte odnosno škole koje nisu dovoljno energetski učinkovite.I onda iz proračuna vidite da su radovi na 39 objekata financirani iz gradskog proračuna a samo će pet u budućnosti biti financirani iz fondova, jer je grad prijavio na natječaj samo pet objekata. Primjerice, u Rijeci niti jedan objekt nije financiran iz gradskog proračuna. Pitam se zašto je to tako I zašto se u gradu radije obnavlja iz proračuna nego iz fondova. No, izgleda da je najvažnije isfinancirati udruge kao što sam rekla na početku, kaže Mrak Taritaš.

Sonja König je naglasila kako objavljeni natječaj za dizajn čaša, bokala I posuda za vodu koji će promovirati konzumaciju zagrebačke vode, govori kako se često radi o nelogičnom I neracionalnom trošenju gradskog novca. To samo po sebi ne bi bio problem da za to nije predviđen milijun I 600 tisuća kuna dok se u isto vrijeme u Zagrebu 40 posto vode svakodnevno gubi zbog zastarjelih instalacija vodoopskrbnog sustava.

Tome treba dodati da u 21.stoljeću u Zagrebu još 30 tisuća ljudi još nije spojeno na sustav komunalne odvodnje. U izvršenju proračuna je vidljivo da je indeks izvršenja za project razvoja sustava vodoopskrbe I odvodnje je. Sonja König je podsjetila I na neka obećanja među kojima je Jarunski most, tramvaj do zračen luke, oronule fasade, tunel kroz Medvednicu, uređenje Zagrebačkog velesajma te besplatni internet u cijelom gradu. Neka od tih obećanja su dana još 2001.godine I sve se po našem mišljenju još može promijeniti promjenom prioriteta. No po izvršenju proračuna koji imamo, tomu neće biti skoro tako, naglasila je König.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI