MORH: Pronađeno tijelo pilota Baturine i olupina helikoptera Kiowa Warrior

MORH: Pronađeno tijelo pilota Baturine i olupina helikoptera Kiowa Warrior

Tijelo drugog člana posade, pilota natporučnika Tomislava Baturine, stradalog u ponedjeljak u padu helikoptera Kiowa Warrior u more kod Zlarina, pronađeno je u utorak ujutro u Šibenskom kanalu zajedno s olupinom helikoptera, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga u Šibenskom su kanalu u utorak oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera i tijelo natporučnika Baturine.

U tragičnoj nesreći pada helikoptera smrtno je stradao i bojnik Marin Klarin, čije je tijelo pronađeno jučer, dok je za natporučnikom Baturinom  pokrenuta intenzivna akcija traganja u koju su bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, kaže MORH.

Natporučnik Tomislav Baturina bio je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare jučer poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojemu su poginula dvojica pilota. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u ponedjeljak u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. (Hina)

Foto: MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI